Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
thanks ching解答得好詳細
不過估唔到要等1年
- 呢一個 post ,你應該想像到排 Z9 條隊有幾長 / supply 有幾咁少。上年 11 月頭落單,但係要等到今年 9 月 (expected / estimated) 先有貨拎到。

- 之前 facebook 有 post 見過 BestBuy 突然返現貨。USA 好似貨源多 d,可以留意一下。
其實又未必真係要等一年既,zfc出果陣都斷哂貨,半年左右都係有現貨見街
佢訂單多左自然會加大產能嫁啦
人地12月尾先開始派貨姐,先過左無兩個月
等多幾個月應該開始有現貨見街
我嗰支原本話7號先到,結果4號夜晚就收到

無事唔好去魔窟,係咁咦求其試張
Nikon Z5
Nikon AF Nikkor 180mm f/2.8D IF-ED
有冇人有買MEGADAP ETZ 個環
上E MOUNT 鏡 去ZFC
上左之後有冇咩大問題
小心反扭整到機身金屬接點 要返廠先整到
前幾版先有條youtube片講隊死左body d接點
唔止佢一個,有其他人都係
噤大獲
我之前係肥花買咗二手天工
之前都好好哋
但自從update完nikon最新個firmware就用唔到
噤仆街
diu 我仲買左一堆e mount 鏡
我Update左部zfc暫時用megadap都冇咩問題
不過記得都要幫megadap更新
裝拆鏡個陣就要小心
最近想入手tele鏡
想至少都去到200mm

本身有支2470/4

諗緊ftz加f鏡好
定24200z好

如果f鏡 有冇邊支推薦下
天工個usb口爛咗 更新唔到
造工差到
可能我未update firmware
每次機身fw update完 9成都要update個adapter
都買左 等寄黎
冇辨法

龍仔 35 2.8 同 三陽 35 2.8
邊支好d
雖然係e mount
你嗰邊會唔會有二手
F mount嚟講小小黑/小黑6都係唔錯嘅選擇
有 原來個價加ftz都唔平
真係俾多少少就有70200
上埋z 70200啦
遲吓玩埋2x 質素都仲係好好
如果f鏡玩tc 真係食屎
定24200好

啲review好似冇點講夜晚review
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞