Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

二手 2470 2.8G 值唔值得買?
望落好抵玩
最近入咗z7ii, 想請教下影人通常用咩對焦模式,我試過用廣闊區域af (細/大+人), 發現都好難中到焦,焗住用單點,之後影維港夜景,用單點都係對唔到,最後要手動較無限遠,所以想知應該點用
用afc+area af+eye af對唔到咩 應該會自動追眼架喎

影夜景通常單點然後對落啲燈光條邊度會易啲中
你單點對落啲黑位度嘅 市面上大部份機都應該唔會對到
同埋影景我好多時都熄咗個半按快門af 改做用af-on粒制對會方便啲 唔洗成日重新對過
硬係對唔到隻眼
人面佔畫面比例好少? 因為我自己經驗影大半身都夠長期lock眼 冇咩問題
反而好大,我用支85 影半大頭 今日再試一試啦
我又放下貓貓圖先, 相片係D800E + 105mm F/2.8D (1990年出的Micro鏡, 真係Z mount MC 105 F/2.8 的前兩代
以前買落部D610
想玩百微有咩鏡推介?
副廠都ok
筆直4000樓下 二手ok
呢個價錢應該可以搵下二手F mount百微
就係想搵, 有冇邊支好
Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F2.8G IF-ED
點睇
會唔會年份已久 買新機新鏡好過
放左佢買返部z5+Z MC 105mm F2.8 VR S
補返幾千有冇著數
搵Z6好過Z5喎 冇記錯嘅話Z5仲用緊D750塊cmos

大埔富士櫻
Nikon Z5
Carl Zeiss Jena Biotar 58mm f/2
大家對支28-75 f/2.8 點睇 有恆定 2.8
主要用於一般風景 人像
鏡玉係tamron支28-75 G1嚟,所以係唔錯,抵玩
唔怪得知唔係S line
呢個價邊度抵玩
tamron 枝90mm micro 鏡
有F004(舊款2012年出) 就$2000樓下
F017(新款2016年出)就$2500~$3000左右
兩者分別在光學質素接近無分別,最大分別在於新鏡的防震同對焦會好D,仲有新鏡的外殼係新款D(我覺得靚仔D),同有防塵防水個D weather sealing
係囉,明明Sony E mount有第二代G2,都仲要用第一代鏡,不了。
上面價錢講緊係二手
同返Z mount其他鏡比吖嘛,萬蚊樓下f2.8 zoom得佢,想要f2.8但唔想入貴嘅2470f2.8,又或者想輕啲,依枝係抵玩
只能夠講係要2.8標準變焦平少少嘅選擇
睇埋質素嘅話 差唔多價錢嘅24120贏哂
或者2470/4再搭多支1.8定焦又得

所以支野先周圍都有現貨
我啱啱入手z6ii 24-120 kit,24120真係冇得頂,corner to corner sharp到暈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞