Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
小弟用緊D610, 同有d AF Afs鏡,而家想上Z6,請問我應該買kit set 24-70 F4定FTZ 用返AFS 24-70 F2.8好?質素會唔會差太多?定舊鏡既解像力唔夠新鏡好?

定還是body + 24-120會好d?

Z 24-70 2.8太貴唔考慮
有無巴打睇過呢條片,點解z6ii 用iso 100 影出來紫到咁
可以跳到9分鐘睇起
https://youtu.be/jB-KgZoRMM4
除非你放大聞相 會見到邊位z2470/4會sharp少少
如果淨係睇畫質其實冇咩需要洗多舊錢去換過支鏡

另外嘅考慮因素就係個重量size 同埋個設計
f mount 2.8重好多下 但係z2470/4就要扭咗鏡筒出嚟先影到相
你睇下推咗幾多級
兩塊cmos都唔同
就算係同一塊 工程師tune過for唔同機用出到來都多少有分別
想請教下如果唔係係nikon啲經銷商買行貨機會唔會唔好
無買過nikon機想請教下
比如保養個啲咁
買新機*
經過灣仔腦場但見幾間(咩sound & vision, A xx 咩)都唔係經銷商
唔知信唔信得過
果d鋪大陸佬都唔會入
咁大獲
新手想問下主要係擔心啲咩?
前兩日問左有啲間話有得幫我check下有冇P系
周圍都無貨所以如果有心旭旭想買
P系呢啲check到有都唔知啲貨係咪正貨啦
去返啲經銷商度問下有冇得訂好過
買咗z6ii ,開心使用
想問個問題,影像重看果到。
想好似單反咁,觀景窗影完淨係想喺個Mon 睇返張相,係咪唔得?而家一定要喺觀景窗睇埋
點set?
我觀景器優先+影像重播(僅螢幕),有時得有時唔得咁。
影前㩒disp個制先得咁
冇得咁set架 呢個係無反個flow嘅改變嚟
影像重看(僅螢幕)只係你用live view影相嗰時先會出replay咁解

冇一個option係話用evf影完嘅話 繼續望住就唔show replay 拎開就出replay
只可以係evf影完 一係出replay一係唔出replay

建議係較返自動detect轉evf/live view然後影像重看較開
咁你影完拎開睇mon 個replay就會show返喺個mon度
係咁就無辦法,唔該哂
想幫Z6配枝 70-200mm,
Sigma sport 定 Tamron G2 好啲?
比巴打你講完驚左唔敢買放棄左
但其實如果佢地有原廠保都應該可以接受?
周圍都冇貨係因為部機市場唔大 好少會有舖會有現貨買
點都係建議去啲經銷商度睇咗有冇得訂先好過
去非經銷商買行真係問清楚有冇保先好啲 始終登記都要填返邊間買幾時買嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞