Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
尋晚仲係view cart

今朝改左做add cart
B&H preorder唔知條隊去到邊
之前買都係有現貨/backorder先敢落單
就算而家買,應該都唔係買緊1月中批貨
HK 拎 Z9 貨條隊都唔知去到邊
B&H 係12月19前訂, 1月中預計收貨

而家訂就未知幾時拎到
我都想買24120 F4
本身得枝1430 F4
加埋就可以走天涯
過兩日出街影相 試試支 18-140先
衣家用ZFC仲密過 Z6II
太輕身帶出街成日都唔會累
前排買咗Zfc 28 kit
想請教下值唔值得為咗輕便性買埋支16-50?
因為另一方面又有啲心思思想買24-70 f4
新手想請教一下
睇緊apcs 機,筆直1萬樓下
依家留意緊三部機
Canon m6 mark ii
Nikon z50
Sony a6400

想要一枝約定焦30mm F1.8鏡
同一枝變焦18-50mm F2.8鏡
我見到sigma 兩枝鏡配a6400 完美符合我呢個要求

不過我自己鐘意nikon手感同色多啲
唔知nikon有無apsc鏡或副廠鏡做到上面類似嘅嘢

P.s. canon 又做唔做到
呢兩支用落Z50就差唔多做到你要求
不過既然係對大光圈有要求不如上FF,
Z50配合兩支長短kit先做到既輕巧又畫質唔差,但係就細光圈

我自己係先玩Z50雙鏡kit + 20.8
玩左年幾先入Z6II
某百記個網店咁樣顯示,其實兩個有無分別?

新手想入z6 2470 kit set,有無ching 有地方好介紹?上price 睇有四x,三x個啲ok嗎?
你講個兩枝鏡都喺nikon原廠個兩枝?
靚喺靚,不過超曬筆直
對輕便都有一定要求
難道只能玩sony

就算上full frame我呢個筆直應該都好難做到呢個要求
可以試下水貨
Nikon Z5 + 2470 f4
入門級輕巧FF
我買咗16-50 kit
一般情況吓都夠用,不過不失。
我都唔知Z fc應該配咩鏡用好
買長鏡又好似無咗本身輕巧同復古嘅感覺…
18-140 都幾襯部機
咁儲下錢先
16-50其實值,收支二手都好抵玩
16-50同24-70,就睇下你要唔要輕便同埋用開咩焦距啦。我用APSC就唔會諗24-70
Nikon原廠DX鏡好少
30焦距嘅得支28,但光圈得2.8;佢road map有支DX24mm嘅,不過冇講光圈幾多,同埋唔知今年定下年先出
唔介意大陸廠嘅,有Viltrox 23mm 1.4 / 33mm 1.4,可以網上睇下評測先考慮
又要講,新手唔好去三娘四佬
Sony post有巴打買過支"行貨",上網登記個sn有人登記左,要打去sony攪餐矇
Z9 炒價去到 57000 遇到阻力冇再進一步下調?
我估係下一批貨到之前
都無咩下調空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞