Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
買呢枝正傻閪
2875f2.8係f4邊位都輸比2470f4,除非好執著要2.8同只拎一支鏡
否則呢個價我會揀2470f4加支定焦

https://youtu.be/e0iZUFYewwY
上 facebook 睇 group 見唔少鬼佬買到呢枝 28-75 一代如獲至寶、會高潮
上去講真相畀佢哋知我諗係因為佢哋唔知呢碌係貼牌鏡
同Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F2.8G IF-ED 比表演會點
都係幫朋友問
我自己用緊 z6 + 24-70 f/4 同一堆F mount 鏡
好多人都知,佢哋應該都知嘅
好耐之前amazon訂左z40.2
終於出貨
想問以下機/鏡大約可以放到幾錢?堆嘢長放防潮箱,condition全部新嘅一樣,既然唔用不如放曬佢。

1. D700機
2. AF-S 24-70 f/2.8G ED
3. AF-S 70-200 f/4G ED VR
4. Zeiss Makro Planar T* ZF 100 f/2
睇DXO Overall分數就係差不多, 但細分Tamron 係sharp 過Nikon (Sharpness 分越高越好).Tamron 的chromatic aberration都係比nikon 好 (chromatic aberration分越低越好)

FYI, Nikon枝鏡係2006年出, Tamron 係2012年出, 遲出的鏡通常都係好D的 (Canon RF on99擠牙膏的鏡唔好計)

https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-Nikkor-VR-105mm-f-2.8G-ED-on-Nikon-D850-versus-Tamron-SP-90mm-F28-Di-MACRO-11-VC-USD-Nikon-on-Nikon-D850__261_1177_1024_1177
D700~1500-2200
24-70/2.8~5500-7000
70-200唔熟
Zeiss唔熟
要等幾耐?幾錢?
多謝巴打
上年11月到而家
27212yen
平過香港正喎
其實某程度好事,lee幾日yen水低位
我支24-120 2月中訂今日都扣左數等ship
24-120日馬個價好似同香港買水差唔多價
我自己其實係用Nikon 105mm f2.8d ,G鏡的上一代(1990年出,無防震)。上post 入面最新個D 貓貓圖就係用呢枝鏡影
因為我成日係日馬買野所以好多pt可以扣,會平過香港水

就算原價買可以食信用卡回贈+日馬回pt都平幾舊水其實

同埋香港水咁不幸有壞去香港整又貴不如買日馬有壞既話去日本旅行順便整埋如果開返關既話
你果枝平 但太舊
我用黎係生態
Nikon 討論/貼圖區(19)Z6/7ii新增24-120kit z428都要排長龍
https://lih.kg/2924281

開定
現在應該都無咩人放啦, 好冷門, 我係屋企人留低枝舊鏡所以玩. 我都明影生態都係有防震最好
想放高價就放上強國
班nikon fans當D700係寶
如果真係接近全新價會高過香港 仲要係人仔
Thx。放大陸點樣交收?

成堆嘢玩左都唔知有冇50次出街。生活係香港,工作加湊小朋友已可以完全摧毀所有私人時間,近10年接近長放防潮箱。疫症前去旅行都只會拎部EM-1 Mk2,因為輕便。依家步入中年,上年開始膊頭痛到要做物理治療,所以呢套嘢唔賣都無用,太重。
唔識 我建議啫
不過閑魚呢個app好似幾多人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞