Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
唔知係好事定係唔好事定係習慣問題,Z9 i menu 入面冇得加返出現喺 Z 系列嘅 Release Mode
10月呀

影咗幾轉貓貓,發覺需要買一支 50mm。想問一問大家嘅意見

Z 50mm f/1.2 S 好處:原廠鏡,支援 3D Tracking + 動物眼 detection;唔好處:重。
Adapter + FE 50mm F1.2 GM。好處:輕身;唔好處:用唔到 3D Tracking、動物眼 detection 時有遲延 (唔夠原廠快,但夠用)。

定係,退而求其次揀 Z 50mm f/1.8 S?
首先係你有幾多預算?
35mm 應該買s line 定騰龍支1.4
預一皮呢個 range,反正可以做 installment
你買Z9就係要佢高速對焦但又用adapter奄割返佢
加上前兩版有人post過用megadap會隊死body上面d接點,techart就唔知

其實你買得Z9都唔差在攻頂買Z 50 1.2
FE50 1.2同 Z 50 1.2要皮7喎
一皮就得返支Z 50 1.8
用得z9就50.8同50.2揀啦 唔會揀GM
買唔到z9…可能要年尾先買到….百記炒到7彩…
Thanks 樓上意見 一於放棄插 adapter 嘅 option 反正 Sony 嗰枝要訂貨
而家落訂嘅話,分分鐘要等一年
你咁問我地實揀z50.2 架
可能你哋有另外一 d idea 我諗唔到哩,問咗實冇蝕
noct 58 0.95
58 f0.95

Noct,可遠觀而不可褻玩焉
50 2.8
星際有 Z 50mm f/1.2 S 二手 配上 Z9 又幾 balance 有性趣
50 1.8 夠玩
真係無限金錢
唔敢買,一買就要食樹皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞