奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
勃艮地遺產
Lm
lm
阿爾布雷希特二世喺1404年繼承父親嘅領地奧地利大公國,並娶咗盧森堡王朝嘅神羅皇帝西吉斯蒙德個女伊利沙伯。由於西吉斯蒙德沒有男性子嗣,阿爾布雷希特因此成為咗佢喺匈牙利同波希米亞嘅王位繼承人。

西吉斯蒙德於1437年去世後,阿爾布雷希特先後加冕匈牙利同波希米亞國王。1438年3月18日,佢獲選為羅馬人民嘅國王,稱阿爾布雷希特二世。

1439年阿二世因為同鄂圖曼打仗,死喺匈牙利,留低咗一名遺腹子拉斯洛。但匈牙利貴族另外選出波蘭國王瓦迪斯瓦夫三世為國王,而德意志選帝侯則選擇咗佢嘅堂叔、內奧地利公爵腓特烈嚟繼任羅馬人國王。

拉斯洛嘅母親伊利沙伯希望保住兒子嘅匈牙利王位,但結果支持哈布斯堡嘅軍隊被波蘭國王擊敗,伊利沙伯帶同匈牙利嘅聖史蒂芬皇冠同個仔偷走,投靠腓特烈。

結果堂叔腓特烈不單止冇幫佢哋,仲為咗獲得喺奧地利嘅統治權而將呢對孤兒寡婦軟禁
同場加映,15世紀末嘅歐洲地圖

留名學野

睇完開頭, 我就明白點解南斯拉夫會喺二戰後加入共產集團.
反正南斯拉夫人喺歷史上都係你地歐洲國家既二等公民,
點解唔試下親俄玩共產主義啫? 然後....就仆街了
嶺土奧地利除外而家全部都窮到仆街
留名哈家俾俾斯麥暴打既一日
呢個要指正返,
南斯拉夫嘅民族係好diverse嘅,冇一個dominate到嘅民族,如下:
呢個我知, 我只係概略去形容嗰一帶.
佢地民族, 語言, 信仰通通唔一樣.
大家好好珍惜樓主,佢呢三輯歷史系列可以話係依家學術台少有高質post
由於德意志地區有一班各自為政嘅諸侯,腓三世對帝國內部冇咩話事權。所以佢將精力集中喺擴大哈布斯堡王朝自身嘅地盤,對帝國事務唔係幾理。

腓三世為兒子馬克西米利安迎娶勃艮第(位於今日法國)公爵大膽查理嘅獨女瑪麗為妻,助家族取得歐洲最富有國家嘅資源。但係喺同匈牙利國王馬加什嘅戰爭中,腓三世幾乎失去咗全部嘅奧地利領地(包括維也納)。

當時匈牙利以僱傭兵為基礎建立咗一隊常備軍隊“黑軍”,開始初具國家級武裝水準同埋更加嚴明嘅紀律同戰術調度。相比之下神羅只有以封建聯盟、僱傭兵同民兵拼湊而成嘅雜牌軍。

到咗1485年,馬加什兵臨維也納,決心將哈布斯堡家族的核心據為己有。匈軍以強力火炮轟炸維也納,而維也納嘅防禦設施大多喺12世紀末嘅十字軍時代建造,結果敵不過匈軍嘅重型攻城炮。最後經過半年嘅圍城,負責防守維也納嘅僱傭兵隊長馮-沃爾夫決定棄城而逃,匈軍獲勝攻入維也納。

匈牙利國力喺呢個時候攀至巔峯,確立其東歐強國嘅地位,喺東歐嘅勢力僅次於鄂圖曼。
斯洛文尼亞同捷克都唔算窮啦,克羅地亞都唔差,調返轉應該話奧匈統治過雖然比唔上西歐中歐北歐,但點都好過其他巴爾幹國家
斯洛文尼亞嘅經濟屌打其他南斯拉夫加盟國even成個巴爾幹半島
其實塞狗如果當年冇打十年仗都唔會咁兜踎
奥地利宜家都算係中等強國(middle power)愈近佢嘅國家相對愈有錢
e.g.捷克一戰後係八大工業國之一
奧匈已經算唔話得,一個火藥桶都頂到輸一戰先比協約國肢解
題外話課本同一戰後德國人成日話凡爾賽和約太苛刻乜乜乜根本就係個myth,望下蘇聯同奧匈,呢D先叫慘同苛刻
lm
1917年卡爾一世本來同協約國簽咗和約,但係俾德國知道,迫佢同協約國毀約打落去。所以戰後協約國先要解體奧匈。
解體應該係協約國共識黎,威爾遜直頭話明想要民族自決(當然出到黎有無咁理想就係另一回事)
不過就算無協約國干涉放奧匈一馬,奧匈自己本身頂埋落去唔自爆都機會渺茫(最有希望既皇儲都已經被人殺左)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞