奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
東亞好早就獨尊儒術(法?)
由印度黎既佛教表示
南王國嘅成立其實都算係塞族圍內霸權嘅開始,有些少似蘇聯吸收白羅斯、烏克蘭、高加索同中亞
冇記錯本身個殺手好似蕩失路,點知兩公婆又咁啱行到嗰條路跟住就刺殺咗佢哋
老鼠摟貓屌
請問係咩意思唔明
上一句係咁啱得咁橋
原來係咁
成件事好似伊藤博文畀人刺殺咁,佢本身係開明派,反對日韓合併
1908-1919/22嘅動蕩其實遠遠喺2014-今日之上
換個講法,歐洲嘅動蕩其實真係91年都未完,跟手係南聯盟,而家其實只係冇之前咁chill
南美國界定咗之後過往百幾年幾乎冇主權國家交戰,或者係零星(美帝)軍事干預,福克蘭戰爭已經算大單。對比起波斯尼亞簡直濕碎。
但而家時局又開始亂

烏克蘭都有排玩
之前去德國讀咗科歷史,教授講1991年係歷史轉換期,之前就1918同1945包括,我諗宜家或者2014年開始已經係
其實呢場仗根本就係公報私仇
仲要係出師無名個隻

我睇左兩個月笑足兩個月
係都要打柒你
我明,但係我有好幾個烏人朋友,有啲要走難(冇走嘅係因為咁啱唔係住烏)
塞爾維亞出乎意料地答應咗奧匈大部份要求,除咗派人到塞國境內調查事件。但得到德國人撐腰,一心求戰嘅奧匈決定不再循外交途徑解決問題,喺7月28日向塞國斷交宣戰,第一次世界大戰正式爆發。

Princip結果喺捷克境內監獄患病而死,無錯係好激進,算恐怖襲擊,不過佢同一班兇徒其實都真係被奧方(以及塞方)處置咗。塞方盤數就係覺得black hand係威脅。之後都係歷史
同股市嘅轉角市一樣
記得奧匈總參謀長Conrad von Hotzendorf至少十幾次要求奧皇入侵塞爾維亞,佢喺促成七月危機引發一戰都好大責任,跟住呢條軍事奇才仲要廢到俄塞都打唔贏,仲葬送大量奧軍
雖然奧匈喺7月28日已經宣戰,但老朽嘅國家機械明顯對戰爭準備不足,一直拖到3日後先正式下達軍事總動員嘅命令。

奧匈動員能力嘅薄弱喺戰時表露無遺,如果話打仗要兵貴神速,咁奧匈絕對係相反。帝國嘅軍官仲喺度hea hea下蹉跎歲月,帝國總參謀長康拉德·馮·赫岑多夫就選擇同二奶去阿爾卑斯山渡假,而唔係爭取時間準備好軍需。

因為大佬去咗旅行嘅關係,赫岑多夫嘅手下都紛紛請AL去玩,完全唔似面對大敵當前。奧軍更加批准數萬名農民兵返鄉下,幫忙收割夏收。

相反塞國就積極備戰,短時間已經動員咗30萬士兵。俄國亦都宣布全國總動員,以支援盟友塞爾維亞。

協約國和同盟國兩大陣營因為各自嘅盟約所束縛,好快就各自歸邊。德國亦都聯同奧匈向俄宣戰,之後又以俄國盟友法國唔肯宣佈中立為由,向法國宣戰,並且意圖借道比利時攻擊法國。因為比利時係英國安全嘅關鍵,英國亦都只好不情不願地介入戰爭。

普京話去打納粹喎🤣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞