奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
德俄嘅合作空間其實好少,例如
-魏瑪蘇聯練兵,抗衡凡爾賽限制
-德蘇瓜分波蘭
-近20年左右,德俄傾天然氣/Nord Stream 2/Schröder親俄派
前提係兩者都要唔係太野心先有計傾。
其中本嚟反奧嘅薩克森更倒戈支持奧地利,腓二世開始擔心英國、薩克森、俄羅斯同奧地利會組成反普聯盟。而奧地利獲勝更加會叫佢嘔返西利西亞出嚟,於是喺1744年重新加入戰爭。

腓二世決定同法國再次結盟,另外又拉攏咗巴伐利亞同其他日耳曼諸侯。

8月,普軍再度施展突襲攻勢,佢哋兵分三路,腓二世御駕自率主力4萬人,施維林元帥一路16,000人,安哈特-德紹親王利奧波德二世率15,000人,三路大軍採向心攻擊姿態,從西利西亞出發,擊敗倒戈嘅薩克森。再指向波希米亞首都布拉格,喺攻佔布拉格後再向維也納進軍,第二次西利西亞戰爭正式揭幕。

瑪利亞女王再次到匈牙利議會求援,匈牙利派出7萬4千人大軍協助。匈軍會合洛林嘅查理切斷腓二世嘅後路,腓二世本嚟以為法國會進攻奧地利圍魏救趙,但法軍卻按兵不動。
腓二世憤慨法國人嘅背信棄義,由於憂慮會被切斷同柏林嘅補給來源路線,於是腓二世決定撤退。到12月腓二世返到柏林時只淨下一半軍隊。
你講當年定2022年?
客家苗廣府藏蒙回滿
威尼斯都曾經係奧地利領土
一個奇跡就嚟要出現啦
1745年1月短命嘅查理七世病逝,佢臨死前吩咐兒子放棄繼承神羅帝位並同意支持瑪女王老公法蘭茲為帝,奧軍於是撤離巴伐利亞。

法蘭茲一世原為洛林公爵,佢自細同瑪女王青梅竹馬,兩人感情深厚。婚後法一世將姓氏改為哈布斯堡—洛林,當佢做咗皇帝後,哈布斯堡王朝亦變咗做哈布斯堡—洛林王朝。

法一世雖然登基做咗神羅皇帝,但就同林兆波一樣係老婆背後嘅男人。比起從政佢更加鍾意研究學術,從天文到地理無所不曉。

而由於瑪女王對西利西亞始終不能放手,奧普兩國喺1745年夏季戰火重燃,爆發咗霍恩弗里德貝格戰役。

普軍由腓二世御駕親征,而奧軍則由法一世胞弟洛林親王查理.亞歷山大做主帥。奧軍喺5月底攻至西利西亞,狡猾嘅腓二世先故意示弱,向布雷斯勞方向撤退。到咗6月3日夜晚,佢突然使出一招回馬槍,佢命令軍隊漏夜移動到奧軍營地,乘機偷襲。

6月3+1日凌晨4點,喺黎明前嘅黑暗中,普軍由東南向西北方向嘅奧軍發起進攻。由於該次突襲出其不意,所以獲得咗重大嘅勝利。普軍喺朝早9點已經獲勝,普軍以少數傷亡換嚟奧軍5倍損失。奧軍約6,000多人死傷,5,000人被俘。

主帥洛林查理撤退到波希米亞境內,而腓二世亦都鳴金收兵,等待奧地利議和。但奧軍卻在9月再次發起另一次戰爭,史稱索爾戰役。
Feel到寫到七年戰爭果陣變左腓特烈大帝做主角
自霍亨弗里德堡戰敗以來,奧軍迅速恢復元氣,計劃用夜襲向普魯士以牙還牙。

9月29日,奧軍4萬人喺索爾(今屬捷克)突擊只有2萬2千人嘅普軍,佢哋喺夜間進軍包圍普軍營地。腓二世眼見陷入重圍,於是以佢發明嘅斜線式戰術(梯型陣)抵抗。

腓二世以右翼首先發起衝擊,普軍步兵冒著奧軍炮火,喺戰場上行進600步,然後以排槍齊射壓倒敵方火力,後發起衝鋒,一舉佔領奧地利炮兵陣地。普軍左翼受到右翼成功嘅鼓舞,亦都自發地發起衝鋒。而奧軍雖然喺人數上有優勢,但武德卻不及普軍,結果普軍再次獲勝。奧軍損失接近係普軍嘅一倍。

奧地利雖然不斷戰敗,但西利西亞嘅經濟利益太大令佢始終不願意放手。1745年底奧軍準備集中主力從波希米亞出發,撇開北面西利西亞嘅腓二世,直接攻擊西方嘅布蘭登堡本土。

1745年12月24日爆發咗凱撒斯多夫戰役,普軍方面有3萬5千人,而薩克森奧地利聯軍有3萬2千人。普軍由一代名將德紹親王利奧波德一世統領,而聯軍雖然人數比較少,但就佔有地利,佢哋喺懸崖上設立營地,仲配置咗大炮。

下午兩點,中央嘅普軍跨過凍結嘅小溪同溼地向薩克森軍進攻,卻因為薩軍來自高處嘅炮擊,受到嚴重嘅傷亡。

普軍決定撤退,薩軍因為見到普軍退兵,決定離開佢哋防禦堅強嘅據點去狙擊普軍。但呢個決定就令到薩軍暴露喺普軍龍騎兵嘅大規模衝鋒之下,結果薩軍全體被殲滅。

普軍主帥德紹嘅利一世眼見機不可失,決定親自帶領普軍攀登薩軍建喺懸崖上喺陣地。由於懸崖已經被冰雪所覆蓋,普軍喺爬山途中死傷慘重,但最終普軍成功登頂,突襲薩軍陣地,成功擊敗薩軍。薩軍喺奧軍攻佔凱薩斯多夫後撤退。
係普軍佔領左
凱薩斯多夫之敗打消咗奧地利同薩克森與普魯士繼續為敵嘅決心,雖然奧軍喺此一戰役中毫髮無損,但奧薩兩國都係決定同普魯士講和。雙方簽訂咗《德雷斯頓和約》,奧地利承認將西利西亞割讓俾普魯士,換取普魯士同意奧地利由瑪女王繼承以及神羅帝位由其夫法一世繼承。

自此西利西亞就成為咗哈布斯堡王朝嘅燕雲十六州,瑪女王始終念念不忘想將佢收復,為日後嘅第三次西利西亞戰爭埋下伏線。

而普魯士嘅腓二世則因為戰爭勝利而開始被國人尊稱為大帝,普魯士因為擊敗奧地利,儼然成為咗德意志地區嘅大佬,為日後建立德意志帝國打下基礎。

瑪女王喺戰爭結束後,著手進行內政改革。首先佢建立咗奧地利第一支統一編制嘅現代為軍隊,而為咗搵錢養軍隊,佢開始推行中央集權政策,將資源掌握喺自己手裡。

為咗削弱貴族權力同埋確保稅收穩定,瑪女王決定喺中央政府之下設立地方政府,然後喺地方政府之下設立市政府,政府官員由中央政府直接委派,目的係喺貴族手上攞返權力同金錢。

此外女王亦都推行咗教育改革,瑪女王將教會嘅審核書籍權收回,自此大量理性同科學知識嘅書籍喺帝國不斷出版,維也納亦都憑住自由嘅氛圍成為咗學術文化之都。

維也納成為咗學城之後,吸引咗歐洲唔少人慕名前來。其中就包括音樂神童莫扎特(1756-1791)。

喺外交上瑪女王亦都進行咗外交突破,佢接受臣下嘅建議,破棄同英國嘅同盟,轉為同宿敵法國結盟。

奧地利得到咗法王路易十五嘅情婦龐巴度夫人協助,喺佢嘅枕頭風勸說之下,路易十五廢除同普魯士嘅同盟關係,改為同奧地利結盟。

而普魯士亦都喺外交上有動作。腓大帝想將俄國納入己方陣營,佢將普魯士影響下嘅一個小邦嘅公主(後來嘅葉卡捷琳娜二世),嫁咗俾俄國伊利沙伯女皇嘅繼承人彼得,希望藉此籠絡俄國。

而未來女皇嘅母親就按腓大帝嘅吩咐喺聖彼得堡大搞外交陰謀活動,由於攪得太過張揚嘅關係,引伊利沙伯女皇嘅反感。於是葉二世嘅母親被逐出俄羅斯。

腓大帝因為機關算盡太聰明,喺俄國攪嘅間諜行為反而得罪咗伊利沙伯女皇。於是俄國都轉向同奧地利及法國結盟,1756年5月,法、奧以阻止普魯士坐大為理由、並以戰勝後俄國將分得東普魯士為承諾,勸說俄國放棄與英國、普魯士嘅盟約。三國簽訂凡爾賽條約,締結攻守同盟,規定任何一國受到攻擊,各盟國有義務保護。後嚟西班牙、瑞典、薩伏伊以及德意志一些邦國如巴伐利亞、薩克森都相繼加入。

外交革命
world war zero

七年戰爭
其實即使七年戰爭之後,大家都只係承認普魯士係半個強國,仍然排喺英法俄奧之後。始終當時普魯士咁啱係個戰神做緊國王。
學野lm
要等到俾斯麥上台先成為列強
yes
奧軍果時按兵不動,睇住薩克森軍比人包餃子
奧地利嘅瑪女王、俄國女沙皇伊利沙伯同法王嘅情婦龐巴度夫人組成咗被腓大帝稱為“三條裙同盟”嘅奧俄法聯盟,佢哋建立起一個普魯士包圍網。

而英國由於漢諾威嘅關係,喺德意志地區有一定嘅利益。而奧地利人同法國嘅結盟,令到佢需要喺歐陸搵另一個勢力牽制法國。於是英國就同普魯士喺1756年1月達成協議,普魯士承諾喺法國攻打漢諾威時出手抵抗,英國-普魯士聯盟由此建立,法國對此感到極道憤怒。

俄國亦都對英國投向普魯士感到不滿,歐洲兩大陣營嘅對立越趨緊張。終於喺1756年8月,腓大帝決定下先手為強,攻擊薩克森,開始咗第三次西利西亞戰爭。

普軍穿過薩克森邊境,分成三線進攻。薩克森同奧地利對腓大帝嘅突襲感到不足所措,普軍好快就攻佔咗薩克森首都德勒斯登。

其實一戰以前150年
已經打到有啲一戰嘅影子
所以先冇警覺到隨住科技同制度進步搞到咁大件事
其實五大洲都有戰事
大洋洲就差澳紐未畀英國人統治
當然澳洲舊稱係新荷蘭

https://m.youtube.com/watch?v=f1AUk7yW040
成場7年戰爭,英國成最大贏家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞