奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
1867年2月,喺匈牙利革命20年後,奧地利帝國簽訂咗《奧地利-匈牙利折衷方案》,改組為奧匈帝國。匈牙利從此獲得“匈人治匈”高度自治權,但仍然由奧地利皇帝兼任匈牙利國王,成為奉行一君兩治、兩國兩制嘅雙元帝國。其正式名稱為‘帝國議會所代表的王國和皇室領地以及匈牙利聖史蒂芬王冠領地’。

呢次改制猶如為百年老店哈布斯堡王朝進行架構重組。奧地利帝國本嚟係中歐嘅霸主,亦係高度中央集權嘅國家。但隨住1859年意大利統一同1866年普奧戰爭,奧地利喺中歐嘅勢力江河日下。而同時帝國內嘅民族主義思想則不斷加強,造成咗空前嘅叛亂。皇帝法蘭茲·約瑟夫為咗留住匈牙利,不得不作出大幅度妥協,佢希望藉著給予帝國第2大民族自治權,以減輕帝國解體嘅壓力。

1867年6月,法蘭茲·約瑟夫特登喺匈牙利加冕為匈牙利國王,以證明匈牙利喺帝國內嘅特權。然而國內其他少數民族如羅馬尼亞人同斯拉夫人,則同奧地利帝國甚至神聖羅馬帝國嘅時候一樣無權無力。佢哋希望得到匈牙利人同等嘅自治權,反而受到奧地利人同匈牙利人聯手打壓。

帝國嘅改組為佢暫時續命,然而亦只係將佢土崩瓦解嘅結局推遲咗50年,民族主義嘅浪潮最終都係將佢吞沒。
留名
早排見到樓主之前沙俄個post追晒,有新post又準備留名學嘢
lm
匈牙利趁奧國無左北意同輸左普奧戰爭,以小博大獲得自治權同擴大係帝國既影響力當然只係想二元化
反而係奧國皇室有成員想提升國內部分民族既自治權,甚至建立三元帝國黎稀釋匈牙利既權力
係一個好奇特存在嘅帝國
兩個唔同民族語言合併
Franz Ferdinand咪想捷克人做第三,但係好明顯佢生還都唔會work,根本奧(匈)係封建時期產物,又落後又窮,1848之後已經係吊緊命。如果意大利人可以打贏Venetia,匈人有第二元自治,咁成個政權要嚟把鬼。
lm
奧匈帝國
係1867年個陣哈布斯堡有主動向波希米亞報價
最後兩邊傾唔掂數得同匈牙利達成協議,之後哈布斯堡-波希米亞都無咩相應進展

費迪南大公係想克羅地亞或者波黑做第三,特別係克羅地亞作為外萊塔尼亞既出海口同經濟區如果轉為支持奧國。匈牙利係帝國既議價能力就大不如前

掌知識
LM 學野
奧匈俾我個印象就係一戰俾人打到變傻仔
lm
靠德國carry嘅二流列強
高汁
二戰嘅意大利咁
咁奧匈又唔會好似意粉咁周圍開副本跟住搵人救佢嘅
奧匈其實都夠打殘塞族同羅馬尼亞(好似係),所以一輸就玩完
塞族好似係一戰傷亡比例最高(?),下一舖就係二戰波蘭
Lm
塞佬以佢嘅國力+啱啱打完巴爾幹戰爭仲可以撐住奧匈第一浸進攻真係奇蹟嚟
用意大利黎同奧匈比

太侮辱奧匈
不如由遠d開始講,變做哈布斯堡編年史
學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞