奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
聽講斐迪南大公係開明派,打算放權比塞人,將奧匈變成三元帝國,但塞人就唔知頭唔知路殺能咗佢
比到塞人咪仲衰
到時搞班croatian Bosnian
push
lm
斐迪南雖然唔鐘意斯拉夫人,但係奧匈入面既最大鴿派
其中一個原因係老皇帝支持,佢識哂帝國內8種語言

受上帝護佑的奧地利皇帝;匈牙利和波希米亞、達爾馬提亞、克羅地亞、斯洛文尼亞、加利西亞和洛多梅里亞王國、伊利里亞、倫巴第和威尼斯的國王;耶路撒冷國王;奧地利公爵;托斯卡納和克拉科夫大公;洛林、薩爾茨堡、施蒂利亞、克恩滕、卡尼鄂拉和布克維納公爵;尼伯龍根大侯爵;摩拉維亞伯爵;上、下西里西亞,摩德納、帕爾馬、皮亞琴察、瓜斯塔拉、奧斯威辛和扎托爾,拉古薩公爵等。
留名
清朝既民族仲多
Elisabeth
Lm
魯道夫除咗因為地盤細被選中之外,仲因為佢當時真係十分老,有成55歲,就好似拜登咁被認為唔擺得幾耐。deep state 捧呢個仁厚長者出嚟,認為容易控制。

而魯道夫亦善用聯姻政策,佢有6個女,分別嫁咗俾巴伐利亞公爵、薩克森公爵、勃蘭登堡伯爵同法國國王,其中巴薩兩公都有選侯帝資格,魯道夫就係咁得到兩票。

當時除咗阿方索十世,其他競選者仲有法國國王菲利普三世同哈希米亞國王奧托卡二世。

為咗得到教皇嘅支持,魯道夫聲明放棄帝國喺教皇國同西西里嘅權利並許諾會組織一次新嘅十字軍東征。教皇格列高利十世不管奧托卡嘅反對承認咗魯道夫嘅地位,並且説服阿方索十世承認魯道夫。

喺魯道夫一世當選之後,奧托卡二世拒絕做封建采邑宣誓,魯道夫一世決定開戰。德意志諸侯懼怕波希米亞勢力嘅強大,而教皇由於自己嘅目的也宣佈支持魯一世,反對國王嘅波希米亞封建領主們亦都趁火打劫。奧二世四面受敵,喺1275年的戰爭中失利後,奧二世不得不放棄對奧地利、施蒂里亞和卡尼鄂拉嘅統治權。

1278年8月26日,奧二世喺摩拉維亞與魯一世發生決戰(迪恩克魯特戰役),奧二世喺戰鬥中陣亡,佢嘅領地除咗捷克本土外幾乎全部落入哈布斯堡家族手中。

Lm
「讓別人去打仗吧,你,幸福的奧地利,結婚去吧!戰神馬爾斯賜給別人的東西,愛神維納斯會賜給你。」

喺哈布斯堡擴充王室領地嘅過程中,“婚姻外交”起咗重要作用。1278年,魯一世為女兒同奧二世個仔、波希米亞嘅王位繼承人瓦茨拉夫舉行婚禮,同時又為兒子魯道夫同奧二世個女舉行婚禮。

1281年,魯一世老婆病逝,佢續娶咗勃艮第公爵厄德四世嘅女兒為妻。1291年,73歲嘅魯一世病死。

喺魯一世死嘅時候,哈布斯堡已經成為中歐政治舞台嘅要角,魯一世亦被視為下半身堡嘅中興之祖。

魯一世晚年極力周旋於各諸侯之間,試圖令長子阿爾伯萊希特繼承帝位。但由於德意志諸侯不滿意魯一世過份加強哈布斯堡家族嘅權力,畏懼日趨強大嘅哈布斯堡王室會採取限制佢哋政治獨立嘅措施,所以佢哋喺1287年維爾茨堡召開嘅帝國議會上,並未選舉阿爾布雷希特,而是推選拿騷嘅阿道夫為神羅皇帝。

阿道夫因為同英國結盟遭到厭棄,魯一世之子阿爾布雷希特被選為對立國王,並在1298年擊敗阿道夫,正式登基。1308年,阿爾布雷希特一世被自己個侄施瓦本嘅約翰殺害,自此後雖然阿爾布雷希特個仔佛烈德利赫曾被選舉為對立國王,並與巴伐利亞嘅路德維希四世共治。但其後嘅一百年間哈布斯堡家族嘅勢力開始退縮到以奧地利爲主嘅家族領地,神羅皇位則相繼落入盧森堡同維特爾斯巴赫家族手中。

到咗14世紀,新成立嘅瑞士聯邦不斷向德國南部擴張,導致哈布斯堡家族失去咗祖先龍興之地鷹堡。自此哈布斯堡家族嘅基地正式由瑞士北部轉移到維也納,被稱爲「奧地利家族」。

歷任奧地利公爵都不斷地擴大公國嘅統治範圍,並喺14世紀中葉開始自稱「大公」,以期與選帝侯嘅地位相抗衡,但該稱號未得到皇帝承認。

一直到1439年,先至有另一個哈布斯堡人重登皇位。
新疆係突厥語系,內蒙係蒙古語系
全部都被成為左中國人
lm
其實可能係婆媳問題
約瑟夫一世老母係保守派要同奧國本土貴族主導帝國
可能茜茜公主想對抗奶奶既影響力而加上有筆友兼疑似姘頭安德拉什伯爵(奧匈帝國第一任匈牙利首相)既因素下推動佢親匈
Lm
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞