奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
剩係記得METTERNICH
Federick the Great 準備上線
哈布斯堡倒台固然係政體先天不穩,但大家都低估左一戰烈度既影響
長期戰爭造成既人口傷亡同經濟衰退對德奥俄法呢d歐陸大國既打擊好大
德奥係開戰後俾英國海洋禁運搞到資源短缺到後期連前線糧食供應都出問題,俄法國境陷入戰火特別係俄國既對歐貨易大減法國里爾工業區停運
所以容易積聚國內矛盾既德奥俄三國君主集權政體頂唔住,連戰勝方民主政體法三都發生1917大譁變中央連想鐵腕鎮壓都投鼠忌器
英國孤懸海外仲有殖民地轉移壓力同矛盾相對穩定,但係戰後阿拉伯同印度都出事
五個歐洲強權都受到大衝擊,哈布斯堡倒台都唔算係自身太弱既問題
英國果度講漏咗愛爾蘭獨立戰爭
不如就俾樓主下期講呢800年既愛爾蘭獨立戰爭史
講死樓主
古普魯士人係baltic唔係slavic喎
servus
樓主講講下法國大革命就快到
448個字, 長文呢?
1740年查六世死,根據佢生前頒佈嘅《國事遺詔》,哈家核心領地由瑪利亞·泰瑞莎承襲,神羅帝位由女婿法蘭茲·史蒂芬承襲。但係列強一見查六世唔喺度就即刻反口,法國、西班牙、普魯士、巴伐利亞、薩克森都宣佈不承認國事遺詔,德意志三大諸侯國普魯士、巴伐利亞同薩克森更極力協助瑪利亞·泰瑞莎嘅堂姐夫巴伐利亞選帝侯卡爾·阿爾布雷希特登上神羅皇位。

當時嘅普魯士國王為腓特烈二世,佢一早對富庶嘅西利西亞視眈眈(現今大部分地區屬於波蘭,小部分屬於捷克和德國),所以積極反對奧地利。佢喺1740年12月16日正式向奧地利宣戰,奧地利則聯合英國、波希米亞、匈牙利、荷蘭及俄國,抵抗反奧陣營的入侵。以兩次西利西亞戰爭為骨幹,長達8年的奧地利王位繼承戰爭正式爆發。

1740年12月,普魯士揮軍越過邊境攻入西利西亞。到咗1741年1月底,西利西亞全境基本落入普魯士掌控,只有尼斯堡等幾個孤立堡壘仍然堅守。

1741年4月,奧地利派出援軍突然從西利西亞東面嘅摩拉維亞發起進攻,奧普兩軍喺莫維茲爆發會戰,最後奧軍不敵普魯士炮火撤退。

腓特烈大帝
對外交革命之後嘅歐洲史幾有興趣
題外話有冇人睇過歷史的轉換期呢個系列嘅書
1742年6月初,奧地利被迫向普魯士求和。並喺7月簽訂《柏林和約》,將西利西亞同格拉茲割予普魯士,兩國停戰。第一次西利西亞戰爭宣告結束。

不甘戰敗嘅奧地利拉攏咗英國、漢諾威、黑森、荷蘭結盟,進攻反奧陣營除普魯士外嘅其他盟國。

而瑪利亞·泰瑞莎為咗得到匈牙利支持,佢嚟到普雷斯堡召開嘅匈牙利議會。佢當日身穿匈牙利民族最尊貴嘅金色同白色衣服,聲淚俱下咁叫匈牙利貴族撐佢。

過咗幾日,瑪利亞更加帶埋6個月嘅仔約瑟夫出嚟搏同情。佢以匈牙利女王嘅身份號召貴族嘅支持,最終匈牙利議會投票決定集結一支十萬人嘅軍隊開赴前線。

喺匈牙利人支持下,奧軍攻下了波希米亞同巴伐利亞。奧軍及其盟友喺歐陸其他戰場亦都擊敗法國同西班牙,1744年夏,奧軍更攻至法國嘅阿爾薩斯,並同時進逼意大利拿坡里王國。
戰神腓特烈二世出現了
LM

都係腓特烈時代到了
勃蘭登堡奇蹟
太侮辱意大利呀
分別係二戰無意大利
德國都係輸
一戰無奧匈
德國唔會打得成/有機會贏
腓特烈大帝
仲要係鐘意hehe
意大利 存唔存在 都係垃圾
奧匈好歹都叫*帝國
亦都係一個好伙伴

唔係侮辱左奧匈 咁應該點講?
當年德國放棄俄羅斯就係因為奧匈同佢有衝突
唔存在奧匈既話,一黎未必變到一戰咁大規模,二黎佢唔使開雙線戰線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞