奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
佢嘅砲兵團其實幾好打㗎
大塞爾維亞主義還在, 個民族性唔改, 就算行民主, 最終可能無咩分別,

至少, 佢係失去左改造國民既機會.
一戰真係唔多識, 巴打講多啲
樓主都係, 支持更新

至少, 佢係失去左改造國民既機會.

而家應該唔會,識塞族人唔多,但右派亦都唔多,有一堆有歐盟籍/反下美咁。但另一邊廂知有堆其他國家極左十分唔妥塞爾維亞。
感覺上塞爾維亞同大陸嘅民族性好似
其實我有個唔明嘅位諗咗好耐,可能我唔識/唔係匈族,就係其實dual monarchy係一個放權但又唔放哂嘅不歸路。匈牙利本土(上文貼咗)王朝係慢慢被(土耳其同)奧地利陰乾咗,所以無論HRE晚期/奧帝至奧匈,奧王同時係匈牙利國王。跟住先會出現Horthy「攝政王」咁得意嘅實然元首位。

cf 羅馬尼亞同保加利亞係搵歐洲啲濕柴小國/諸候/公國宗室成立君主國家。塞族就用本土王室。
南斯拉夫 = 中華民族
樓主呢句真係駁唔到

btw, 有朋友同我講過, 本土意大利人做生意都幾似中國,
要靠關係, 唔知堅定流, 有冇巴打講下?
會唔會有d歷史因素
但南斯拉夫好似冇一個有絕對人數優勢嘅種族?
G持樓主
全盛期嘅塞族都唔係多過2021年嘅香港好多
尾已爛
哈布斯堡嘅江山喺胡安娜兒子查理五世年代達到了頂峰。馬一世死後由佢繼承皇位,查五世繼承咗父母兩邊嘅遺產,建立咗一個橫跨全球嘅大帝國。佢擁有西班牙及其在美洲嘅殖民地、以及勃艮地、奧地利同神羅帝國。而除咗領土之外,佢亦都繼承咗蜚聲國際嘅哈布斯堡下爬。

一如got入面個龍家咁,哈家長期以近親通婚令金錢同權力不致於落入外人手上,但長期嘅近親繁殖令哈家外貌出現咗好大嘅變化,除咗佢哋標誌性嘅鞋抽下爬之外,亦都有鷹勾鼻、厚咀唇、下垂眼皮呢啲特點。

另外哈家嘅嬰兒夭折率亦都好高,喺1527-1661呢百幾年間,哈家一共有 34 個細路,其中有27個都養唔大,甚至比農村嘅死亡率仲要高。

長期亂倫嘅結果喺西班牙系嘅卡洛斯二世身上最為明顯。佢唔單止長相畸形醜陋,仲跛腳同埋體弱多病,直到4歲先至識講嘢,8歲先識行,下爬嘅畸形更加嚴重到難以咀嚼同吞嚥。最大鑊嘅係佢連性能力都有問題,最終因為絕後導致西班牙哈布斯堡王朝嘅滅亡。

拜占庭 = 明
鄂圖曼 = 清
巴爾幹 = 漢地十八省
咁上下
屌3妹

查理五世成就嘅第一個日不落帝國
但係巴爾幹本身又唔係塞族人嘅

除非塞族當正自己係最後拜占庭人啦

不過要講最後的拜占庭人,係希臘人做都未輪到塞族人啦
一個聯邦, 兩種文字, 三種語言, 四種宗教,
五個民族, 六個國家, 七個鄰邦, 八個政治實體.

之前有大佬睇住, 先無打到七彩. 鐵托一死就亂撚到爆
輪到俄佬都未輪到塞族
俄:我係第三羅馬
土:我係第三羅馬
打到9彩
10分on 9
唔記得高登定連登又有過巴打post過歷史野又係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞