奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
意粉配唔上列強呢個詞
哈布斯堡嘅祖先來自亞爾薩斯(今日屬於法國),後來擴張至瑞士北部嘅阿爾高州。1020年代,哈布斯堡家族嘅始祖拉德波特喺嗰度起一座城堡。相傳佢築城時見到一隻蒼鷹(德語:Habicht)停喺城牆上,因此將城堡命名為「哈布斯堡」(Habsburg),而鷹頭徽亦成為咗家族嘅象徵。

但亦有講法話中世紀德文入面“hab/hap”指渡口淺灘,而城堡就喺兩河交滙處,名稱由來與鷹無關。

到咗佢個孫奧托嗰代,開始喺文書中署名“哈布斯堡伯爵”,從此佢哋就以此為姓。

哈布斯堡嘅橋頭堡建立之後,佢哋一邊呼吸住瑞士山區嘅清新空氣,一邊將勢力擴展到奧地利同德國南部。不過同神聖羅馬帝國其他大貴族相比,哈布斯堡家族只係個新冒起嘅暴發戶,並不起眼。

然而機會來臨,人人可以做飛雲。1273年,哈布斯堡當代伯爵魯道夫陰差陽錯當選為羅馬人民的國王,哈布斯堡家族亦都借此機會上咗另一個層次。

究竟哈氏家族將來會唔會有東山再起o既一日?
留名
留名
960年,羅馬教廷因為受到意大利嘅入侵,向東法蘭克國王鄂圖一世求援。喺擊退意大利之後嘅962年,鄂圖一世得到教皇約翰十二世加冕,成為“羅馬人嘅皇帝”,歷史亦將呢日定為神聖羅馬帝國建立嘅日子。

從此神羅皇帝成為咗教廷嘅保護人同埋基督教世界嘅最高統治者,神羅帝國亦作為基督教世界嘅最高民政當局應運而生。帝國同教廷相互依託,雖然時有鬥爭,但彼此之間已不能分離,猶如相愛相仇嘅夫妻。

神羅嘅皇位繼承法原則上按照日耳曼部落傳統,由選舉產生。但係強勢嘅君王往往喺生前就徵得各大諸侯同意,由太子繼位,所以形同世襲。

選帝侯制度隨住時間日趨成熟,到咗1265年,教宗烏爾巴諾四世建議帝位應由七位(聖經中的神聖數字)“選侯”選舉產生,佢哋分別係3位大主教同4個強大嘅諸侯。

3個大主教嘅頭銜係國相,佢哋名義上代表皇帝統治法蘭西、德意志同意大利。而4個世俗諸侯嘅頭銜就比較低,只係皇帝嘅宮廷大臣,例如波希米亞國王嘅職位就只係皇帝嘅品酒官。

而到咗1245年,腓特烈二世因為與教廷交惡而被廢黜帝位,大空位時代開始,哈布斯堡的魯道夫一世就喺呢個背景下當上皇帝。
究竟哈氏家族將來會唔會有東山再起o既一日?

管理企業應該OK嘅
哈布斯堡無你認為咁脫離政治
80s泛歐野餐哈布斯堡家長有份發起,奧地利捷克仲有政黨用恢復君主制做政綱
lm
支持樓主再寫新文
支持

最識結婚的皇族
有本書叫《哈布斯堡的滅亡》
好好睇
用下半身擴張領土嘅家族
歐洲貴族只係落左檯底玩 檯面果d政治家都係佢哋d人
首國歌好好聽
https://youtu.be/QDUI6OvONEM
講下奧匈嘅民族
其實有時候諗,唔搞奧匈二元制到底會唔會令哈布斯堡帝國長命啲,定係將南斯拉夫內戰提前一百年

畢竟去到奧匈晚年,二元制由妥協變成咗匈牙利騎劫二元帝國,令國家體系機能失調(甚至癱瘓)、軍事衰退嘅重要原因之一。假如哈布斯堡皇室強勢高壓統治壓制住國內異心,哈布斯堡帝國未必好似一戰時候咁廢,連小小塞爾維亞都打輸,要德國幫拖同保加利亞夾攻先贏。

但同一時間,象徵向心力嘅領袖如果死咗,過往靠高壓維持嘅多族聯邦好容易隨時瓦解。Franz Joseph駕崩就奧匈分崩離析,鐵托去世就南斯拉夫解體。 如果哈布斯堡帝國內戰,或者可能引爆巴爾幹火藥桶,一戰早幾十年開拖。
劉明
當你係10%日耳曼人10%匈牙利人10%克羅地亞人10%波蘭人10%捷克人10%烏克蘭人10%斯洛文尼亞人10%波斯尼亞人10%塞爾維亞人10%意大利人10%羅馬尼亞人
你就係110%奥匈帝國人
就係咁亂

ottoman仲勁
咪即係德國國歌
留名
其實一句講曬

因為亂倫
我好憎ottoman
佢地殺咗我地希臘好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞