奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
當年西里西亞嘅經濟咁勁?
維也納,薩克森,波蘭,波希米亞之間
有堆猶太人係到做生意,之後搞工業搞到好有錢
本身有鐵資源
下西里西亞有煤
玩EU4就知道果到好鬼有錢
下西里西亞省係全波蘭第二高人均GDP
1756年10月奧普兩軍喺羅布西茨開戰,雙方互有勝負,普軍遭受重大傷亡,但奧軍就被迫撤出薩克森,但腓大帝都無法攻入波希米亞。普軍北上後全面占領薩克森,薩克森選帝侯腓特烈·奧古斯特二世更淪為階下囚。

而英國則表示對普魯士大力支持,佢開始向柏林運送物資同埋財政補貼,但就冇應普魯士要求派海軍進駐波羅的海。

普魯士攻占薩克森,令法國下定決心支持奧地利到底。兩國喺1757年5月簽訂《第二次凡爾賽條約》,聯盟關係更加鞏固。

腓大帝決定趁法俄兩軍未到,再度入侵波希米亞。1757年4月18日,普軍兵分多路越過厄爾士山脈,喺幾日後奧古斯特·威廉分隊在賴興貝格附近遭遇奧軍,普軍贏得呢場戰役後就繼續向布拉格進發。

各路普軍陸續喺布拉格北面集合,而後撤嘅奧軍則聽從洛林查理調遣喺布拉格城東重組。5月6日,兩軍打響咗布拉格戰役。

結果雙方傷亡慘重,奧軍主帥布勞恩同普魯士元帥施威林都陣亡咗。普軍將奧軍逼入布拉格要塞並開始圍城。
七年戰爭呢段時間入面,呢個post主角哈布斯堡暫時要做住配角先
奧軍司令道恩得知布拉格被圍後帶領3萬將士從東面前去支援,但佢抵達戰場時間已晚,只能夠收攏敗兵然後緩慢進軍支援布拉格。

普軍喺圍城嘅同時仲要面對道恩嘅援軍,不得不分兵對抗,腓大帝喺圍城部隊中抽調5千將士前往現今捷克嘅科林支援。

由於奧軍士兵力佔優,腓大帝決定先發制人攻擊奧軍,1757年6月18日兩軍喺科林爆發戰爭。

由於腓大帝喺此役中太過輕敵,僅憑部分兵力就輕率發動進攻。而奧軍又佔有地利同埋人數較多,導致普軍最終戰敗。普軍被迫撤退,解除布拉格嘅重圍,全面撤出波希米亞。

科林戰役雖然不大,但被認為係七年戰爭嘅轉捩點。此役之後,腓大帝就陷入四面受敵嘅困境,被西面嘅法國、南面嘅奧地利、東方嘅俄國同埋北方嘅瑞典圍攻。

而喺同年夏天,俄軍亦都加入戰團。俄軍帶兵入侵東普魯士並攻下梅梅爾要塞,瑞典亦都喺9月份派兵入侵普魯士波美拉尼亞省。

普魯士此時嘅形勢非常嚴峻,奧軍正在向普魯士控制區進攻,而法軍亦都正由西方趕來。但腓大帝畢竟係一個軍事天才,佢先後喺羅斯巴赫同洛伊滕擊敗咗法軍同奧軍,然而普魯士依然要面對強敵環伺嘅局面。
突然睇睇下覺得腓特烈大帝呢個Moment好似拿破崙1814年法國保衞戰咁樣,左撲右撲去救火,打咗好幾場漂亮嘅勝仗但都係敵唔過對手龐大嘅實力,不過普魯士好運過拿破崙帝國好多

然後英國又係最大贏家,1763年打贏七年戰爭搶晒北美同印度,1815年打贏拿破崙戰爭就全球殖民帝國
真係夠運
運係其一
最重點係大英皇權下放
由7年戰爭到拿破崙時代出左勁多有料既首相
大英先可以走向巔峰
用普世價值民主自由
可唔可以鞏固到?
19世紀末到20世紀初係民族主義最高漲嘅時候,果陣跟本未有普世價值呢樣野。二戰之後或者有可能,但民主自由好難維繫兩個甚至多個民族生活喺同一政權底下。
不列顛東印度 公司其實幾勁
18世界中已經控制咗印度部分土邦
乾隆晚年已經知道英國喺印度嘅勢力
尾已爛
樓主
1757年7月,普魯士盟友漢諾威亦都喺哈斯滕貝克之戰被法軍擊敗。漢諾威被迫同法國議和,簽訂克洛斯特-采文協定。漢諾威部份地區更被法國佔領,令到普魯士嘅西邊大開中門,可謂兵凶戰危。

然而普魯士依然得到幸運女神眷顧(腓:禾想要男神多啲),俄軍因為後勤補給出現問題,決定喺東普魯士撤軍,令腓大帝得到一個喘息嘅機會。

1757年底,普魯士先喺羅斯巴赫擊敗咗法國同奧地利聯軍,然後再喺洛伊滕擊敗奧軍。鐘擺又再次盪到普魯士一邊。

預計俄國唔會喺1758年前展開新嘅行動,腓大帝將作戰方向轉移去北邊。普軍迅速驅逐瑞典軍,並占領咗大部分嘅瑞屬波美拉尼亞。

眼見普軍旗開得勝,漢諾威選帝侯暨英王佐治二世決定廢除同法國嘅和約,重新參戰。漢軍成功將法軍逐回萊茵河西側,收回被佔領嘅失地。
少少離題,歐洲史嘅趨勢其實係注定咗。
1. 巴爾幹一定係打餐死,由中世紀至1990年代。
2. 德國注定會統一,而且會霸道(睇1914呢個遊戲),同埋德國冇得玩民主。民主唔係話想做就做,無論威廉一世、佢阿哥同佢個仔都唔得,唔可能得罪班權貴嚟放權。我冇溫歷史,最後由左派收王室檔其實唔係最差結局。
3. 只有西歐北歐有本錢搞君主立憲而且保住個江山,除咗最早君主集權同埋後來革命嘅法國。中歐東歐嗰啲悉數一戰/二戰後因為各種原因收檔,尤其因為各地共產黨。
西歐同東歐可以算係「懸殊差距」,幾百年前到今日,到下個世紀都係咁。東歐好似得俄佬獨大,但係人口劣勢拍住日本。
民主源於封建傳統
葡:呢個都係革命咗,所以出現澳門問題。
愛爾蘭:因為獨立先至變共和,同匈牙利幾似,根本好早就冇本族王室。奧匈皇帝兼任匈牙利國王,但唔係匈族。
意:Savoy王室衰咩大家都知,今日班友都係柒柒吓。
奧地利自己:唔駛我講。
通常一個完美嘅男人都係同性戀者
有冇多啲details
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞