奧匈帝國的生前死後(長文)

623 回覆
258 Like 6 Dislike
Lm
由於實力上嘅差距,場仗只係打咗一年唔夠就完咗。丹麥喺迪伯爾戰役戰敗後,未能保衛石勒蘇益格,被迫撤回丹麥本部,在投降前更被完全逐出日德蘭半島。

丹麥被迫放棄對公國嘅所有權利,將佢轉讓俾奧地利同普魯士。而奧普兩國就喺1865年8月14日簽署加斯泰因條約,分別管理石荷兩地。

但係奧普兩國好快就為咗呢個新地盤嘅管理而有拗撬,以奧地利對奧屬丹麥領地管理不善為藉口,兩國喺1866年6月爆發戰爭。

此戰被稱為德意志之戰或兄弟之戰,奧國得到大部分德意志邦國支持,而支持普魯士嘅就有一啲北方嘅邦國同埋想喺奧地利手上奪得威尼斯嘅意大利。

戰爭只係七個星期就結束咗,奧地利理所當然地戰敗,但當時嘅普魯士首相俾斯麥勸諭國王威廉一世迅速同奧地利講和,唔好趕盡殺絕。兩國喺8月23日簽訂布拉格條約,德意志邦聯正式解散,由普魯士喺1867年成立嘅北德意志邦聯取代。

普魯士從此向統一德國嘅目標邁進一大步,而普魯士亦都冇同奧地利要求割地賠款,令戰後兩國關係迅速降溫。但奧地利就要割讓威尼斯比意大利。
奧地利帝國喺戰敗後除咗失去領土同地位,喺加上戰爭引發帝國內部嘅金融危機,皇帝喺國內嘅威信大減。匈牙利民族主義者乘機向佢迫宮,約一世亦都受到妻子嘅影響,開始對匈牙利嘅獨立自主作出讓步。

最終喺1867年,哈布斯堡王朝同匈牙利政治精英達成咗奧匈折衷方案,從此匈牙利就升格為和奧地利平起平坐嘅共主邦聯。兩個國家雖然都由約一世做君主,但匈牙利擁有自己嘅憲法同獨立嘅財政。

1867年6月,約一世同茜茜喺布達嘅馬蒂亞斯教堂加冕為匈牙利國王同王后。

新成立嘅奧匈帝國有三個不同嘅政府:奧地利政府、匈牙利政府同一個位於皇帝之下嘅中央政府。奧匈兩國各有自己嘅議會同首相,中央政府就負責處理外交、軍事同對外貿易。

帝國嘅版圖亦都從此劃分為兩部份,奧地利嗰部份主要由奧地利同波希米亞組成,而匈牙利嘅部份今日就屬於匈牙利、斯洛伐克、克羅地亞同斯洛文尼亞。

奥匈帝國其實係咪可以當係兩個國家,一戰後都係分兩個條約處理。
不過本身奥地利帝國已經有匈牙利王國
名義上兩個地方政府嘅部長都只對皇帝負責,而皇帝對外交同軍事政策有最終決策權。但事實上呢個體制日後就經常出現問題,尤其喺軍事上就時常受到阻礙。因為雖然軍事由中央負責,但徵兵同運輸補給呢啲事宜都要地方政府配合,地方政府同中央嘅權力交叉往往導致摩擦同低效率,左手打右手。

除咗政府內部重床叠架,匈牙利人成功獲得自治權,亦都引發咗帝國內部其他民族有樣學樣。捷克人、克羅地亞人以及其他斯拉人都認為佢哋都有資格發明民族,三元帝國以致七元帝國嘅構思都相繼有人提出。但上呢啲方案都俾奧地利皇室同匈牙利貴族反對,奧地利嘅德意志人擔心佢哋遲早會建立新嘅民族國家,而匈牙利嘅馬扎爾人則憂慮自己地位受到威脅。

最終只有二元帝國嘅構想被採納,匈牙利馬扎爾人地位急促上升。但匈牙利境內本身都住咗好多唔同民族,馬扎爾人獨攬大權導致咗眾小民族嘅不滿,民族主義嘅計時炸彈,並未因為奧地利帝國變成奧匈帝國而得到拆除。
所以某程度上決定左點解最後係普魯士統一德意志而唔係奧地利。普魯士喺維也納條約之後放棄左大部分波蘭土地,做成境內德意志人佔大多數,最大少數民族波蘭人影響力遠遠唔及奧地利入面班匈牙利人甚至乎捷克人
而喺另一方面,普魯士就繼續朝統一德意志方向進發。喺普奧戰爭後嘅1867年,俾斯麥建立咗以普魯士為主導嘅北德意志邦聯取代咗日耳曼邦聯,並且剔除咗奧地利同巴伐利亞。

至此德國統一嘅攔路虎就只淨低法國。喺俾斯麥嘅策動下,普魯士以法國阻撓德意志系嘅利奧波德親王入繼西班牙王位為由,兩國喺1870年爆發咗普法戰爭。

法軍以拿三世為主帥,集結咗22萬人。普軍亦集結咗約47萬人,由威廉一世為統帥,毛奇為總參謀長。

當時嘅人除咗馬克斯個老友恩格斯之外,個個都普遍睇好法國會大勝,畢竟喺當時嘅人心目中,普魯士始終係小國,同西歐長期霸主法蘭西冇得比。

但恩格斯就認定法國唔肯堅守通往巴黎嘅要道,反而向遠離補給線嘅絕地移動,誓必喺比利時邊界落入陷阱。

8月30日,法軍與普軍激戰後被逼退守法比邊界嘅色當。9月1日至2日,普法兩軍喺嗰度進行咗決定性嘅一戰。普軍先佔領咗弗利茲、棟什里等地,切斷法軍西撤嘅道路,並且從後堵截法軍,成功對法軍合圍。法軍喺數次突圍失敗後,拿三世被迫向威一世投降。

9月2日,拿三世正式率8.3萬官兵向普軍投降。法軍損失12.4萬人,普軍只係損失咗9千幾人,法國舉國嘩然。

最近又學返匈文,實在太...有趣
哈布斯堡注定做唔到民族國家
不過當初普魯士只係怕左俄佬,所以放棄大部分波蘭地方嚟換德意志西邊領土,而唔係真係為左一統德意志
係東方上普魯士同俄國其實無咩衝突
普魯士想要薩克森 俄國想要哂波蘭
反而係奧地利唔想普魯士既核心領土擴張太快威脅到佢,而且正統原則下保留薩克森王冠先唔俾普魯士完全吞併薩克森
俾西面補償普魯士都唔係無代價,奧地利想將退出低地地區既權力真空要普魯士頂上,就要承擔埋平衡法國既責任。而且分隔普魯士兩大國土既最大存在就係漢諾威,有英國撐腰既漢諾威普魯士都難以出手
所以普魯士其實無咩大便宜
戰敗嘅恥辱令法國陷入一片混亂,拿三世嘅反對者乘機推翻政府,宣布第三共和國成立。

普軍希望同法國講和,但新共和國拒絕屈服。普軍於是派兵包圍巴黎,直到1871年1月中旬先解除包圍。

到咗1871年1月18日,德意志諸侯諸將喺凡爾賽宮鏡廳擁立威一世為德意志皇帝,法國被迫割地賠款,將德語區阿爾薩斯-洛林割讓比德國,同埋作出鉅額賠償。

喺5月喺法蘭克福條約中,德意志南方諸國亦都正式併入統一嘅德國,戰爭正式結束。

德國嘅勝利被視為民族主義嘅最高峰,普魯士擊敗法國令到德國一躍成為國際霸權。當時嘅人都話“歐洲少咗個女管家(指法國),多咗個男主人(德國)。”

但德國統一其實係以普魯士本身嘅消耗為代價。統一嘅德國有7千萬人,而普魯士就佔咗4千萬,而且所有軍事責任都係由普魯士承擔,可以話德國嘅統一係以普魯士犧牲為代價。

由於德國對戰敗嘅法國去得太盡,兩國從此結下深仇。而德意志嘅統一亦都成為咗一次大戰嘅遠因之一。一個過於強大嘅德意志破壞咗歐洲嘅勢力平衡,促使法俄兩國結為盟友。而本來一向同德國關係密切嘅英國,亦都因為德國嘅野心膨脹,最終為咗維持國際政治平衡而支持法俄。
自從德意志統一之後,奧匈開始將佢嘅發展方向轉移至巴爾幹半島,希望能夠攞番多少著數。

1875年,波斯尼亞和黑塞哥維那嘅斯拉夫東正教徒開始反抗鄂圖曼帝國嘅統治。到咗1877年,俄國基於泛斯拉夫主義思想嘅緣故,決定出手相助,第10次俄土戰爭爆發。

俄國喺戰前為咗爭取奧匈保持中立,於是承諾將波黑分俾佢,自己淨係要保加利亞。

由於鄂圖曼實在太脆,俄軍一路勢如破竹,喺1878年1月更加一度打到君士坦丁堡城下。

土耳其被逼向俄國締結城下之盟,是為《聖斯泰法諾條約》,條約包括建立一個包括亞得里亞堡和薩洛尼卡嘅大保加利亞,土耳其並要向俄國作出鉅額賠償。此外俄國亦都反口唔將波黑交俾奧匈。

憂慮呢啲條款會令俄國過於坐大,歐洲其他列強都強烈反對。於是喺1878年6月,由俾斯麥做主持人舉辦咗柏林會議,邀請各國協商巴爾幹問題。

經過一輪舌劍唇槍討價還價,最後俄國喺列強壓迫下達成協議。大保加利亞計劃流產,東魯米利亞同馬其頓被歸還予土耳其。塞爾維亞、羅馬尼亞同埋黑山獨立,波黑兩地名義上主權仍歸土耳其,但係行政管轄權則撥歸奧匈。

奧匈帝國軍隊喺1878年7月開始進入波黑,並且好快控制咗全境。但奧匈佔領波黑之後,波黑嘅內部氣氛依然緊張。1882年喺黑塞哥維那地區,就因為反對徵兵法而引發咗一場武裝起義,不過好快就被鎮壓。

當局勢穩定落嚟,奧匈亦都開始喺波黑地區進行一系列嘅社會同行政改革,希望令波黑成為一個模範殖民地。

時間來到1908年,鄂圖曼帝國嘅青年土耳其黨人喺馬其頓發動兵變,要求蘇丹推行立憲同改革,最終蘇丹被迫下台。

襯住鄂圖曼內部不穩,奧匈乘機宣佈將波黑併入奧匈,帝國得到咗久違嘅領土擴張。

然而薩拉熱窩對帝國而言並唔係可以醫陽痿嘅砵仔糕,反而係有老鼠藥嘅蜜餞。帝國將波黑呢個燙手山芋吃下,猶如戰國時吞下上黨嘅趙國,最終導致咗帝國覆亡。

支持樓主 自己對歐洲歷史認識唔多 但覺得西方歷史同中國/東方歷史最唔同係會受好多唔同宗教 文化 思潮影響而改變歷史走勢

但東方從來無出現過呢樣野 而呢樣野都係中西方實力分野ge 最主要原因
我諗中原地區未有一個文化強國可以佔領到中原,所以即使遊牧民族佔領東亞都會俾漢文化同化咗
但漢文化本身 唔知係咪因為無同其他國家有交流同衝突 令到文化思想根本上停滯左二千年

呢樣野我覺得係幾可惜
無交流?你坐緊既凳,你瞓緊既床都係由中亞傳入
食飯一圍圍咁食都係受蒙古人影響
但呢種只係exchange of commodity 同 習俗 但係呢d 交流唔可以升華到影響儒學文化/有決定性改變

呢樣野係要去到清朝先開始有 但都已經太遲
上面post 錯咗,對唔住

https://m.youtube.com/watch?v=epultgA7ok0
由於鄂圖曼積弱已久,根本無力干涉奧匈吞併波黑,只好默認失地。但對波黑感興趣嘅仲有新興國家塞爾維亞,塞爾維亞一直都希望可以取得波黑作為出海口,而喺塞爾維亞嘅泛斯拉夫主義者眼中,波斯尼亞人根本同塞爾維亞人同文同種,唔應該歸入奧匈。

但係當時塞國嘅契哥俄佬因為日俄戰爭而元氣大傷,不願意再插手巴爾幹半島。1909年3月,俄國喺德國壓力下承認奧匈對波黑嘅併吞。

形勢比人強,塞國只好暫時屈服,但內心自然憤憤不平。但佢喺當時並未採取行動,因為喺佢面前有一隻火雞待佢屠宰。

1912年,塞爾維亞、保加利亞、黑山同希臘組成巴爾幹同盟,向鄂圖曼宣戰。盟軍喺第一次巴爾幹戰爭中擊敗土耳其,原屬鄂圖曼嘅馬其頓被塞爾維亞、保加利亞及希臘瓜分,阿爾巴尼亞則獨立成國。

受到巴爾幹戰爭勝利鼓舞,塞國嘅民族主義情緒日漸高漲,一個名為黑手會嘅統一主義組織正蠢蠢欲動,佢哋更加喺薩拉熱窩建立分枝。巴爾幹嘅火藥庫,即將引爆❕
樓主講完一戰之後會唔會講埋戰間期、二戰、同戰後嘅奧同匈?
會講下奧匈解體後各民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞