無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
衝出嚟講俾人知自己弱智
有啲擺明引戰。好撚低手
平plan你唔會用
問過人話個邊上網係垃圾級
同美股港股個道理一樣。
呢到食煙隊草 唔會有人理你/歧視目光
唔似係香港食支煙都好似做賊咁
利申:已戒煙
但係啲賤種全部欺善怕惡。
攪撚到下下唔屌返轉頭唔得。最後就暴戾都市。
真係好撚無聊

黎左英國咁耐,真係一次忟都無試過。反而成為覺得嘅係唔好意思。
真心覺得好舒暢
人地個d叫生活

香港個d唔撚係叫生存 係叫求生
收左都平過香港
本土橫行個陣一樣大把踩港post喎
淨係服務業已經日日屌香港人最撚閪鐘意投訴R著數
淨係移民都見盡香港人點樣玩爛檔搞串個場大家攬炒
反送中開始後,見盡藍黃各種香港人最醜惡既一面
啲踩港post先咁多回響
根本香港人本質就好撚劣
只係以前大家生活倘算安定唔覺
通常買20p一隻嗰啲
見到啲有機蛋成37p一隻買唔落手
無計
香港呢個地方
你對人善良老實
換來只會俾人搵笨

仲有整個社會已經撕裂分裂都覆水難收地步
我有時有極端想法
點解香港唔會地震
反而台灣日本人地咁靚地方要地震
講緊雞喔,唔係蛋
1.
英國啲地產agent係單邊代理,只會代表業主亦只收業主佣。佢哋傾向只對業主方負責,例如揾客返嚟睇屋,幫業主consolidate買方/租客嘅出價等業主可以價高者得,但唔會好似香港咁會話俾買家/租客聽可以試咩價加定減呢啲去促成交易,所以亦唔會刻意sell你買/租某間屋,最多係有盤嗰陣call吓你睇你有冇興趣睇吓。佢嘅目標只會係盡最大努力揾最多嘅客嚟睇樓務求令業主得到一個最高嘅offer。你想睇佢當然任你睇,咁先證明到俾班業主睇佢哋有做嘢。

當然都有代表買家/租客去揾屋嘅sourcing agent,不過又係第二樣嘢啦。相反香港係雙邊代理,agent 同時代表晒兩邊亦收兩邊佣,所以話之你業主俾人壓定買加俾人坤,總之就係以促成交易為目標,當然佢哋亦會同有責任代表返買方同業主講價探口風之類嗰啲,梗驚你睇完要佢忘完一餐轉頭揾第間agent/直接同業主deal走佢數啦。

2.
其實咁係好正常嘅一件事,只係我哋喺香港食慣屎唔知原來飯好食嘅情況。

唔好話免費,你有工開收入要俾稅,冇收入都要俾Council Tax。不過呢啲只係交完稅攞返應得嘅服務咁解。稅收幫返普羅大眾好平常,Council/學校啲公務員嘅收入都係來自你嘅稅收,政府有制度有服務承諾,所以向你提供應有嘅服務俾返你應有嘅態度好平常。當然你唔可以話態度好係應份,但至少佢哋會知道自己收邊個錢去服務邊個同埋唔會好似某個政府啲公務員咁收市民錢去幫政府打市民。

3.
呢樣no comment 。香港根本癡撚柒線

4.
地產地銷一定平,你去日本住宅區睇吓啲菜檔肉檔超市買餸都係好撚平,仲平過英國
加上人哋一唔駛靠晒入口、二冇貴租、三冇啲乜乜行物物行壟斷價格中間抽水,同埋堆超市真係有競爭會同同行price match,唔似香港玩合某定價,啲嘢平過香港係合理。
你揾村屋買都買到既

有5千萬買幾層樓收租 邊撚到都夠過啦
香港人咪就係咁囉
你有好野開心share
佢地就得你串鳩佢
然後搵野屌你件野垃圾佢自己啲野一定係最好
典型支那人性格
所以你話係香港同呢啲人生存幾撚辛苦

成隻雞買又比較少,唯一一次跟人去costco買燒雞
一隻好似4鎊有找
味道正常,係老咗啲啲
如果係倫敦就知呢到係真係國際化城巿,包容唔同種族文化
香港自稱國際城巿真係得淡笑。
大鄉里出城 咁係因為你無錢者 大把人搵到錢或者有父幹
o係香港係三等
咁就要數下
一等:有3票(直選,功能,特首)
二等:有2票(直選,功能)
三等:有1要(直選)

引入黃藍嘅話
四等:藍 - 有1票(直選全部自己人)

引入新移民歧視條例
五等:無票,唔駛交稅,唔可以被歧視(犯法)(但可享有大量政府資源 - 包括公屋,老綜,仲有大把時間排政府醫院,康民署設施)

六等:黃,要交稅,可以被歧視(合法) - 有1票 (因為想投嘅畀人DQ晒所以 = 0票,仲要享受唔到政府資源,無公屋,無老綜,雖然交咗稅但睇醫生要睇私家)

歡迎繼續㩒低
咁睇下你點過囉,你死都要一樣環境的話,5000萬半山house真係毛都買唔到
係。絕對同意。
有營養咁交流唔得嘅。一定要我好你柒咁先心息。都有撚病。
所以走撚左之後睇住呢啲賤種日日喺香港俾人撚,都係bonus.

都係果句。
有得走好走。走左之後豁然開朗。
啱呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞