無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
呢個post難得地好撚正常
比著早半年一年開 呢啲post一定成班移民撚J出血 正皮幾千
應該係啲人開始醒 發現移民根本唔係相像中咁美好
得返樓豬呢啲少數嘅on9仲諗住吹奏下移民可以一齊打下飛機
啲人有禮貌,非常禮讓。唔好心騷擾到人,人地都係微笑加句no problem.

未有自由行既香港,好彩我有見證過
另一樣嘢,就係英國唔會強加任何嘢落你身上。
呢樣同香港好大分別。

唔會強加個中國國藉俾你。
唔會夾硬要你用安心出行。
唔會迫你打針。唔打就難為你。

好尊重個人意願。
港共思維無咁複雜。
純粹唔撚想理咪一嘢ban哂。

再講電子煙唔係日本獨大。
pods同vape好多都鬼佬嘢。
講緊天水圍又轉左去粉嶺村屋
大陸人覺得全部高樓大廈先先進
house 係鄉下人先住
英國倫敦喺鄉下點解d油王個個去果到住
強國人以為自己有少少錢就周圍鄙視人
外國每個town都有個地方成堆鋪俾你買野,正常唔會出city
香港生活節奏急,所有嘢都快。如果程車長就會覺得浪費時間。
英國慢好多。即使啲task用左多時間都唔係咁大問題。

另一樣嘢就係程車個質量。
香港968元朗出中環。成程車又多人又嘈。無論on peak off peak.
英國坐火車出倫敦,就算on peak都唔會迫到手踭掂背脊。而且全程好靜,唔會有啲撚樣喺架車到唔用headphones播片剪指甲。個過程舒適好多。
仲有啲俄羅斯佬。
in fact如果個地方係鄉下咁落後,但係個個都擁去讀書買樓?啲熱錢弱智?根本講唔通
粉嶺有d村出粉嶺火車站都可以成粒鐘
收皮啦,去到外國就唔好上連登尋求安慰,上番你d reddit啦,無人想知你英國點
英國強大到前排啲油都冇
只可以行路
佢係咪當咗范徐麗泰
論最top 既享受香港都唔夠倫敦嚟
大家都係買名牌,你香港間鋪有冇人一半大?個享受差幾遠
買咗架布加迪威龍人哋入賽車場練揸去南法意大利玩,香港可以揸去邊?
係香港買下apple 平1千幾百就當好享受幾有錢娛樂咪又係行商場炒樓炒股票
英國會有咁多黑社會橫行嗎?
會有黑社會霸住晒市區啲咪錶位唔俾人泊車嗎?
咩地點先
香港度度都算巿中心
都話唔係無油,係無人運。
你肯排隊跟足指引入£35其實就無問題。
同埋其實呢度單車同電動scooter都好流行,唔一定要行。唔似香港咁乜撚都唔俾用。
其實都無咩懸念。
點解香港啲有錢佬放假就歐遊美遊?香港咁撚好玩邊捨得走呀?
我都覺得係。
不過又覺得無責任提個弱智嘅。直接block算鳩數。
Lidl 有15 隻蛋鎊幾,仲係正價。幾間超市都見過雞中翼。
琴日 bonfire 一望出去方圓十里都放緊煙花 又多款又靚 好夢幻
跟住諗起香港d cup水煙花
實際操作上你講嘅情況甚少發生,agent 就算只收業主佣,但為咗促成生意唔會完全無視租客需要。外國做agent 儲租客係十分有利嘅生意,唔會故意恰租客,否則儲極儲唔夠數盞搵自己笨。

而且喺租樓過程中,資訊極不對稱,業主個 bargaining power 遠遠大過租客,只收業主佣金亦係平衡番雙方位置嘅方法之一。反之香港收兩邊其實係十分不公,多數租客都係低下階層,本身要儲兩個月按金一個月上期已經吃力,無端端仲要俾多幾千蚊佣俾條地產佬,咁樣都叫公平?業主有租收俾佣冇問題,反正街外錢,租客俾嘅佣居然同業主睇齊實屬非常戇鳩。
可以自己放己經好玩好多啦
香港都夠有突
珍,嘈到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞