無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
香港得支那牛咋
踩港撚又係到9up
知你食支那牛豬瘟豬流感雞啦
人地5年後就有兩本PASSPORT
你5年後仲係一件支那仔
啲人成日聽人講就當真架
屌班移民自high撚=支那仔
我笑緊你地將住外國諗得咁天真咋
是旦喇,吹緊移民風,咩都係正㗎喇
有返d知識見過世面既都唔會咁
九成係香港係低層,係香港同過鬼佬做野都知鬼佬唔係個個好。

但係佢地眼中鬼佬就係天使講聲happy birthday都出水十足十港女咁
講真話就俾人話係支那仔
打飛機打到上哂頭
喺到講親啲咩唔啱聽,第一句就話人5毛支那
問佢哋過咗去睇未,佢哋就答關你鬼事
97前嘅本身都有兩本passport㗎喇,定佢先係中國人
有本事扣埋稅搵到兩千以上就係
基層工扣埋稅先得千頭,租間千一鎊嘅屋
一條友all in成份糧交租?
過份誇張吹捧英國生活唔係好事
到時只會令一D人期望落差,最後捱唔到5年就番香港
喺香港邊度都同人逼同爭嘅窮撚表示睇到喊
親身去睇下唔係壞事,但講到香港一文不值嗰下好笑
港英政府揀嗰啲AO係特登揀蠢啲
因為港英政府嗰陣係要啲bot高效做嘢
太聰明嘅話係會影響佢管治
所以好少港英出嚟嘅AO係正常嘅 真係可能得陳四萬係正常
自由經濟之下供應同需求會達到平衡,agent 有幾個租客,租客都可以搵幾個agent。你所講嘅資訊唔對稱又係只會出現喺供求失衡嘅情況,現實中搵多幾間agency業主根本難以壟斷資訊。可能你講緊大陸市場,否則睇唔到你講嘅情況喺正常市場會普遍存在
收嗲啦二等公民!

我講我自己
狗奴
香港上限真係5m人好
其實香港都可以寄信做好簡單
不過香港運輸署排咁耐係比d排隊黨玩殘
喺香港 連人都無得做
真唔知定假唔知?
你揾多幾個對你無責任嘅 agency 就會攞到啲業主唔想你知嘅資訊 ??

你知唔知你講緊乜??
你上庭自己唔請律師,問多幾個對家嘅律師就會得到你要自己請律師先得到嘅資訊??
對家俾到你嘅只係佢哋想俾你知 或者 法律規定必需要俾嘅基本資訊。

而家呢個世代係你識揾同有時間去自己搜集嘅話,業主的確壟斷唔到。但你真係識揾到咁多個區有關你想要果幾間物業嘅背景資料,新聞 等資料?

正如你識揾料/搜集&有信心嘅,都可以唔請律師揀自辯。 不過有幾多人真心會覺得自辯慳咗律師費,等對家嘅律師通知埋你要點做先係最合理?

有啲資訊/咨詢服務嘅錢以為唔出錢係慳咗,其實係揾緊自己笨。呢方面嘅錢其實牽涉嘅價錢越大越唔應該慳, 總交易金額細嘅話反而無所謂,數目細嘅話自己蝕極有限。
不斷學興趣班, 讀書, 爭入名校;
名校爭公開試成績;
讀到想自殺;
大學讀唔到神科, 出黎聽做食物鏈低層;
食物鏈低層搵極都搵唔到25萬年薪;
排隊排十年都上唔到公屋;
做樓奴;
生埋仔仲大鑊, 食物鏈低層 + 到個仔行自己條路;
係香港不斷被揸壓, 永遠被富豪+政府迫害;
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞