無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
屌!你咪撚成日用香港啲濕鳩地產狗態度去諗人哋英國啦!你去到英國淨係搵埋啲大陸閪香港撚地產狗係你戇鳩,搵多幾個我撚唔信人人好似你咁閪。而且人哋監管制度你估好似香港咁兒戲?起碼冇香港咁求其,一條支那大媽就開舖賣樓。其實你應該未見識過外國啲嘢,一味喺度斷鳩估
買2手車都識揾自己相熟車房檢查,而唔係對家話佢已經喺車房已經做咗乜乜乜就信啦。

收賣家錢做嘢嘅車房,代表到你唔檢查就可以全信?
係係係,世界上一定除咗支那同香港會有人呃人外, 其他地方各行各業都全部係誠實小郎君

on9仔唔知資訊不對稱,係直接唔使呃你已經可以不公平咁賺你錢 ??
因為你就已知嘅資訊作出嘅估值,同當知道全部資訊時作出嘅估值已經唔同。

一架2手車你以為揸過行得走得就無問題,呢啲on9仔咪要睇好唔好彩。唔好彩買完唔夠3個月整咗多過買入價嘅錢。人哋呃你話架車狀態好好? 唔使,佢只係同你講佢啱啱整完無問題,係無主動話你知仲有好多件就到期。

保護自己財產嘅嘢單靠人哋誠實??
咁你一定係相信 popo 全部都自律可靠,因為佢哋監管制度一啲都唔兒戲。

出過嚟社會就知寫得出嚟,就係因為曾經有人咁做過爆鑊。但唔代表寫完就無人會唔做,都唔代表做咗嘅人一定會俾人捉到去罰。

工程日日用個牌盲簽嘅嘢多到嚇死你,係有寫明唔可以盲簽 & 真係有少數人中招收警告,咁點?

所以要識自己保障自己,而唔係單講個信字去抽獎睇下你會唔會好彩撞到個有道德嘅。雷曼爆咗,無投資人係無辜嘅。
寫咁柒長咪又係戇鳩閪廢話一大堆,喺外國地產狗冇特權㗎死傻閪,成日呃鳩人你估啲鬼佬會唔會告柒佢?學你咁講啲agency消失咗九世啦!都話你條死傻鳩成世喺市井打滾,身上浸市井味出盡力都摵唔甩,個世界觀就係用你市井地踎嘅眼光去睇,咁咪扭撚曲晒囉!
你啱 你啱

我一定係講緊人哋成日呃鳩人所以俾人捉曬

長文TLDR 係連登美德
唔同on9仔嘈都係美德
本身都以為你正正常常
一間house 幾個人夾 好過係香港租劏房
班友用成個英國同香港比都痴線
非常認同,宜家一講英國唔好就比人吊,叫人走,係地方都有好有唔好啦,下下叫人走,你同班廢老講嘢有咩分別?
咪係,香港其實仲有大把優勢,雖然將會冇啦
啲人好奇怪,好似分手咁,係都要踩到前度一文不值抬高自己
香港搵15000 租11000
連登仔: 痴撚線 我唔想留喺香港人生為咗住 用大部分人工同時間

英國搵1500 租1100
連登仔:英國租樓好平 呢啲先係人生
連登仔鳩up你都信
抵你窮啦
其實兩邊都係放棄
但係一邊就係你自己簡, 一邊係被逼
雖然結果一樣, 但相比之下你個心會好受D
其實呢
你月入唔夠2500佢係唔會俾你租屋
收入低到最低工資1599呢啲係去到要申請政府住屋援助㗎喇
唔了解唔好走出嚟柒住可以做多啲research先
係英國返朝8晚5都有鬼fuck fuck聲
係香港返朝8晚5已經係皇恩浩蕩
你條死廢柒連邊個係地產代理嘅principal都未搞清楚就撲出嚟柒,成日用香港套地踎思路去諗嘢,講埋啲戇鳩嘢。外國根本業主同租客都係principal,而且對於agent嘅利益均等,所以地位對等,唔似香港啲地產狗呃完你一收晒錢就玩失蹤冇仇報。你條死港燦成世踎喺舊區街市,以為全世界都係跟支那式運作,戇撚鳩到震。香港嗰套根本就落撚後,地產狗成日呃鳩租客,虧你仲話公平,正一死傻閪
你返銀行廣告個啲咪ot o 到死,返啲低賤工咪舒服囉
嘩,真鍵盤移民出現
又話唔要似啲支那人咁攞人地資源,呢頭又叫人申請福利
咁去上海杭州仲豐富啦 去英國做乜9
屌你咩
你叫啲話去到英國炸薯條洗碗掃地都住到大屋嘅連登仔情何以堪呀
如果你咁講去大陸農村仲撚有鄉村味道啦

同埋你係咪諗到英國太落後,基本上買國際牌子名牌英國全部都平過支那,而且牌子仲齊,諗唔到咩原因會係去上海到shopping
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞