無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
珍,次次移咗民都覺得自己高人一等留港嘅所有人無論咩原因就係on9白痴冇得救,香港變成咁咪都係因為有依啲思想囉。人哋大把外國人移民去台灣即使台灣真係超好住,佢哋都唔會為咗抬高台灣而踩到自己原來嘅國家一文不值
Exact7ly
每個地方都有佢好同唔好地方 有好人有衰人
睇連登仔一移民 (分分鐘仲要係扮移民) 就吹到嗰邊幾好幾正 啲人全部幾好幾nice 啲嘢幾靚幾方便 搵工賺錢有幾易
然後講到香港人個個都係賤種 生活有幾撚辛苦 啲嘢幾撚cheap
喂 用下腦啦屌 外國係咁完美撚有homeless撚有示威咩示威/槍殺案/排華/失業率高呢類新聞成日都有 又扮睇唔到
十足啲港豬去一陣日本旅行又以為住日本好撚爽好撚開心
完全唔諗下一個城市有好嘢嘅同時 背後其實存在緊好多問題
香港一樣係咁
佢哋係因為要證明自己嘅決定冇做錯
喺香港生活都一樣知香港有幾閪,只係你改變唔到
到走咗,發覺香港嗰種閪係閪得無道理同無價值。

係呀,我過到嚟,有比較緊係覺得呢度好好多,所以咪講囉,唔抵得?你都可以走架
好多呢d 撚樣係度吹到外國世外桃園
同樣例子 放去非洲 土地都唔洗錢 自己圍塊地起樓都得
食物又唔洗錢 自己種自己捕 仲要空氣清新 食材無污染
香港好野你唔講 淨係講香港啲閪嘢
幻想人哋唔抵得你?唔講以為你去左英國做埋皇室成員喎
傻仔,移得民仲要揀個同之前住嘅地方差唔多咁移嚟做乜撚 咁多選擇俾你係要揀個貴嘅咁無得講,我當你話偏遠,元朗夠遠未?300呎幾錢?萬1? 英國偏遠萬1有幾呎知唔知?上網睇吓,無睇過喺到吠

你頭一句話英國有,香港都有

我好簡單問你一句,英國有自由,香港有冇,你答我
冇錢出去食就話自己屋企煮好
唔洗踩都應該知無錯 有邊度會差得過香港
有咩好嘢?分享吓
唔講歐美
日本東京旺區行街都唔會行到打交咁
人地係好自覺會留意自己有冇阻到條路
所以好大部分係人既問題
其唔係 好事, 當個 agent 淨係代表業主時 會按業主意願 去 vet 班 買家/租客。 你租客想求情 / 講價 都無咁易鬆口。

ex: 如果個業主同agent 講明嫌煩唔想租/賣俾外國人, 你就算想加錢睇下有無機會。agent 可以唔幫你轉達,問都唔問轉頭直接同你話業主唔得(因為業主有講明唔想) 。

明知有其他人同業主傾緊而且個價高過你,佢唔使話你知。極端啲甚至個業主要佢同你講有其他人出高啲價,佢自己覺得個業主9吹嘅話都唔使 warn 你。

佢係以 業主最大利益(包括高價) 為行事準則,而唔係為咗雙方交易利益。

===================

所以最好情況係 買家 & 賣家 各有唔同 agent,各自俾佣唔同 agent 幫你做嘢。幫你果個 agent 有法律責任按你要求向 業主/業主代理人 轉達你任何嘅要求,同幫你揾需要知/想要知嘅正確資料。

幫業主果個只係需要提供法訂必需提供嘅資料 同業主想你知嘅嘢。買家想知嘅額外資料佢可以唔理,也不評論。額外資料要靠你自己揾 或者 估啲資料啱唔啱。

===================

喺香港,如果個 agent 同時代表2邊要雙向透明。 要話你知佢收2家錢同收幾多,仲要同時按2邊要求轉達資訊。
(合法做法係有咁寫明有啲咩絕對唔可以做/必需做,但現實大把呃呃氹氹嘅違規/違法行為。 班友主要係恰你唔識例同唔識投訴,因為利用資訊不透明可以賺多唔少。不過你一投訴,佢就賠到碌柒)

不過有時收風呢啲嘢,佢話收錯風你又吹佢唔漲。 但只要証明到佢呃你,佢有排賠。

====================

簡單舉例其實就好似你間公司同另一間公司簽一份好值錢嘅合約, 人哋同你講份約佢會出錢揾律師列曬啲條文。 到時你按佢代表律師嘅資料簽名就得,唔使再另外嘥錢自己揾律師去睇多次合約入面啲資料。

咁嘅情況你會唔會覺得自己賺咗律師費 ?

現實買樓律師只會幫睇你樓契同按揭等層樓有關嘅法務資料,層樓嘅狀況/其他資料一係靠你食自己,一係靠 agent 幫你揾。

主要睇你想揾個收你錢,有責任幫你 (相關問題上唔按你意願行事嘅話佢會上身) 嘅人幫手 。
定喺想慳錢,等個淨係對業主有責任嘅人 (唔按業主意願行事嘅佢先會上身),按業主要求內容去幫你手。

後者對個人嘅資訊搜集同辨析能力要求高好多。前者遇人不淑都係可以含得,不過仲有機會追回損失。
我本身就揸歐美護照唔使靠逃生門都去到見到而家有逃生門啲人移到民即刻割晒蓆否認晒以前所有野扮晒嘢咁屌鳩香港乜乜物物自認高等人咁覺得好搞笑
香港代業主 同代表買家嘅未必係同一個。

你睇中個盤,可以未必一定係佢自己果間公司做代理。
講就叻,好威威
如果你靠自己技術投資移民然後囂張我覺得都算,你叻仔可以寸人移唔到民。而家d 逃生門毫無要求你過到去係人地開恩d 人寸柒柒做乜鳩
3,4
香港真係好撚 on9
一個係越戇鳩越低鳩能就越想成功嘅地方
一個係戇鳩同低鳩能係唔需要成功嘅地方
其實唔好成日話香港樓價。就係你間樓值 800 萬,先可以去 zone 3 買間 300 萬樓然後話 London 好國際無歧視。

如果你香港間樓得 160 萬,仲住 London?
明明班傻仔係靠逃生門走難
明明就唔係專業人士有錢佬
講到好似自己高人一等有得楝咁移民
情況就好似南亞人黎左香港然係狂踩佢地原本國家一樣咁好笑
南亞人都唔會踩到自己國家一文不值啦,一定係唔好但未至於要踩到變地底泥囉
其實識得好多係英國讀完中學大學既人,畢業都係番黎香港,就算依家時勢都唔會打算移民(特別係去英國)。

利申:包括我自己,識得9成留學英國大學既同學朋友都番左黎香港
屌你老母呢啲人都係做中國人留喺大灣區 咁唔係屌?
惡撚到呢 連去唐人街食飯都唔俾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞