無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
咪撚玩啦
香港就算好有錢
落去行街咪又係要同人迫
鄉下地方真係笑撚死人
最好番去大灣區啦條柒頭
大灣區一定唔係鄉下
開聲都唔撚讓呀。要撞先識彈開。丫咁撚老土都有架喎。
擔遮果啲唔洗我講添啦。唔整濕埋你唔篤到你都唔叫正宗

其實最大問題係無同理心。
唔會企人地果面諗下。
加埋自撚私,先咁令人討厭
一定有呢d comment
香港人真係好鐘意一字排開咁行
仲要唔撚會主動讓
超級無家教

係中環行路
就算南亞都會主動讓返條路俾人行
香港人係會啤返你轉頭覺得你冒犯左佢咁,尤其係啲死廢老
係英國就算唔出國旅行 本土郊遊都大把地方玩,最鐘意就係揸住㗎車上網book D cottage 住, 食下果條村嘅嘢食
唔先再好撚鐘意香港
冇人再用坐監手足情緒勒索 可以放心做離民食好野同玩
啲討論真係好撚低質
完全唔知個世界發生咩事但係又要加把口入黎整柒個對話。

屌成日話人地踩港。
喂呀哥你啲人咁嘅水平喎。唔踩佢都對唔住佢老母啦下話
咁人地文化係慢活,申請野係耐d,但到你自己番工個陣都係慢慢做,好公平啊
呢d comment通常得兩類人
1)好撚想移但英文都唔識多隻又無膽既人
2)典型五毛
香港agent簡直係蝗蟲
呢家諗番轉頭 真係要多謝係香港遇過果d閪人,如果唔係佢地我都唔會咁大決心想走
其實呢啲嘢好多香港人都知
因為加拿大澳洲都係咁
又話香港有三十萬加拿大人同唔知幾多十萬澳洲人
去完日本返黎落地個下已經覺得地獄啦
係日本機場會見到啲職員面上有笑容好有禮貌
你有問題佢地真係會幫到你
新加坡出名白鴿眼,但起碼都俾人感覺陽光

返到黎
個個閪口閪面惡到死
問2句已經唔耐煩咁款
個陣19年反送中,咁冬天衫就深色居多,過安檢居然要我企埋一邊再全身掃,當撚正啲後生都係示威者咁屌你老母
個機場陰陰暗暗灰灰黑黑咁
感覺唔到一絲人情
手足咁辛苦換左個移民機會返黎,我唔去就真係浪費左手足一番心意。去先係對得住手足呀。
其實學校有教
不過社會氣氛唔容許退讓
仲係傳統個種執輸行頭慘過敗家既心態
你禮讓啲人就搵你笨柒
變左個個人都咁閪
仲要扣起你正本passport/brp
又道德感情勒索?
而家香港唔死一次根本無得救
個檔已經爛到入骨
仲想點救
你咁講只係因為你乜都唔知嘅情況吓老吹
不如留意吓時事先
呢句講得幾岩 係不容退讓 一退就係冇膽怕事
真係淪陷之後就民風愈黎愈差
你有禮貌啲,啲賤種就以為你好恰
結果下下唔屌唔安落
連登啲人吹水永遠唔會計埋council tax
嚟左倫敦十日
無去過歐洲旅行既我
發現世界好大
就算倫敦都有地方好鄉郊
要習慣生活節奏唔易
但係我鐘意呢種節奏多過香港
有樣野好緊要
成日d藍絲話去到外國會比人歧視又呢又盛
其實起碼倫敦唔會咁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞