無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
英國唔一定倫敦番工
但香港就算去天水圍粉嶺上水番工都係泊車貴
我開頭以為英國同香港計
原來係倫敦同香港計
咁我離咗題
作為一個人,或者咁講同路人
你憑咩唔俾我幫留港香港人同埋香港e個地方講野?
正常都一線城市同一線城市比啦
係有道理既就駁鳩我,用埋d資格論想叫人收皮只會令人地覺得你地更仆街
我入黎前見到標題寫英國
你叫佢改番做倫敦
車錢應該係大埔出港島嘅幾倍
zone 5
咁不如講平就用wales同香港比
講方便就london同香港比
講睇波就Manchester同香港比

咁香港都真係點比都比唔上
好多on9未撚去過就話外國唔方便
咩買罐汽水都要揸幾個鐘車
睇YouTube明明好多區都靜中帶旺
有超市(勁大間)、m gay
同埋網購勁方便又多折
唔係canary wharf金融財俊根本唔會住倫敦
bristol southampton 呢d南部城市人工物價同london差唔多 淨係住都慳返筆
英國都大把潛規則
街拍、影建築物打卡會被人當成恐怖份子
When a man is tired of London he is tired of life
大城市嚟講london真係屌打全世界
我自己中意south west/ oxfordshire嗰d鄉下地方
不過要住大城市既話我都係會揀london>any other cities in the world
去過英國都覺得個個地方都好正
有大草地、大公園、表演者係度唱歌,有food booth,總之好chill 好多休憩設施,道道都古色古香
係d食物難食同交通貴之外
睇住班精神移民彈出彈入真心肉酸
去完加拿大
你仲覺得果度仲chill,d公園打理超好
你咁講好多on9自己廢又嫌香港屋細 物價貴餐廳舒服差啦
明明香港大把大屋 大把高級餐廳舒服勁好
結論咪又係廢人去邊都係廢 賴乜春
咁你去入境叫佢即日整本passport俾你睇下得唔得囉

整證有幾難 admin程序先係煩個part

為拗而拗
講緊倫敦對比香港
東京世一添啦
中半山舊樓1000呎$40m 車位都未必有
你上zoopla睇下
£4m喺st johns wood買到2000呎house
freehold連幾個車位
買supercar半價咁濟
香港家長俾幾十萬送個仔入harrow international教你個仔寫簡體字
英國中產比幾十萬送個仔入真正harrow

有錢先唔會住香港
上流社會人脈喺晒大中華無得走
中產我諗唔到有咩理由唔走 除非中意自虐
點都好過香港,威都冇得你示。
咩食物難食?
倫敦嘅話真係美食天堂嚟
就係好多香港廢人去到外國過嘅生活質素好過喺香港
最簡單樓價同養車成本
香港買村屋要比幾成首期?
廢人去到點樣生活質素會好咗?
比啲例子嚟睇下
廢人去邊都廢係真
不嬲唔鼓吹窮撚移民
窮撚成日以為去到英國就有second life
捱幾年發覺依個世界無烏托邦 廢人去邊都係廢人
又喊住返香港俾藍屍笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞