無比較無傷害 一人一件去到英國先知香港原來咁戇鳩嘅事

883 回覆
2229 Like 97 Dislike
倫敦唔計㗎
但打工個錢就計倫敦
如果你去英國打工after tax有5皮hkd
我幫你含撚
好仰慕你
而家唔洗喇
香港郊外地方都塞喎
倫敦放假去郊外都唔少機會多人到泊唔到車
其實都係逼
最叻係講£3食到牛扒啦
£3食垃圾扒咋去Tesco買塊靚d嘅£6-7啦
仲未講去M&S Waitrose買要£13

不過係高質過香港買同價,但都係唔需要踩低人抬高自己
人哋就係想要56780後d錢
收asylum係bonus
倫敦揸車勁冇癮
極少高速公路
東去西要經晒domestic路
好多得一線
未計過河要塞隧道
好多時慢過搭鐵
係舒服同乾淨啲
2樣都有人講
係香港200萬人要順10萬人意慘過做狗
LM
你呢個情況淨係發生喺個市唔旺嘅情況,為咗促成任何1單半單生意先會咁。

當手頭上有2 -3 個租客/買家睇同一盤時,佢只會代表業主睇實俾錢最多果個。
只要你唔係出價最高果個,佢唔會理你話咩價先啱或者應該點點點可以同業主傾下。因為佢主要係幫業主先收到錢,你唔係出價最高令業主&佢食得最多果個,點解要幫你?

你要知業主同買家/租客之間最唔公平其實係資訊唔對稱,而唔係貧富。 無錢你想學人租樓/買樓,係你嘅問題。

資訊唔對稱係就算你有錢過業主,佢都可以利用呢樣嘢令你俾高過市價嘅錢先買到/租到。 因為資訊不足,你以為嘅市價 同個單位實際狀況嘅市價可以差幾倍。

如果你覺得慳幾千/幾萬,就單靠一個只代表業主嘅agent 向你單方面發放業主想你知嘅資訊。 你其實係自願俾人用資訊不對稱揾你笨,俾貴咗幾倍都以為自己賺咗。俾人賣完豬仔都仲幫人數錢

一係你自己喺呢方面識揾 & verify 唔同資料,唔係嘅話你想最大限度上減少資訊不透明同不對稱而俾人呃嘅風險,都係要有一個收你錢嘅人代表你。
最叻係講£3食到牛扒啦
£3食垃圾扒咋去Tesco買塊靚d嘅£6-7啦
仲未講去M&S Waitrose買要£13

不過係高質過香港買同價,但都係唔需要踩低人抬高自己
你講果D 3鎊垃圾扒, 你喺香港出街食人地收你過百都係比呢D級數比你

盲左?
得啦得啦 ,香港垃圾城市
食啖飯都臭架
That is really fuxxing funny
想問英國食日本a5和牛平d定香港食平d?
你不如試下define鄉下?
經濟發展鄉下?
基建鄉下?
科技發展鄉下?
同邊度對比鄉下?
想問下英國買日本海膽平d定香港買平d?
3鎊事實唔係咩靚扒
應該香港百幾蚊好食過佢

移民打哂飛機果班五年後仲係咁諗先講野啦
好多事非,仲衰撚過係香港
識翻香港人朋友係ok,但唔好下下都圍爐
係,問吓自己點解冇錢食好嘢好過
要鬥平嘢有幾平咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞