澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
想問有冇人數limit?
想問,已經 hold住485 一年,但本身個 bachelor唔係 on list, 我仲可唔可以申請189?
想問485
一年可以離境幾多日?
有交過新既提名
如果有個香港Degree 過去想轉行讀TAFE又得唔得
由我巴你好,想請問一下Usually Resident嘅定義有無指話幾多個月可以係澳洲境外?
因為我係攞緊485 同係Regional Area已經留咗一年半,但係本身後日就會上機返香港
如果等澳洲開返境之後入返嚟,之前嗰年半會唔會繼續累積計落嗰三年? 定會全新計過?
請問如果先讀半年diploma,再讀1.5年top up呢?
嗰半年diploma係咪都要on list?中間有無話只可以隔幾耐?
唔該
同問
好似要連續喎,佢係俾你去吓旅行幾個月咁,唔係俾你無工無租約賣晒家當pack箱走人都計喎
申請482係咪都要考ielts先?
定係搵完工直接過去就得
當然要考英文。
如果搞學簽 讀書嗰兩年可唔可以帶埋配偶? 讀嗰兩年同之後四年 申請人同配偶可唔可以做野?
如果個diploma係degree既一部分 (即係diploma既credit係轉去degree)的話,可以。
想請問一下Usually Resident嘅定義有無指話幾多個月可以係澳洲境外?
無。Usually resident係common law,一般係以兩個因素黎決定:
- a physical presence in a particular place (as indicated by where a person maintains a home, eats and sleeps, even if this is in hotels or a yacht) and
- an intention to treat that place as a home for at least the time being but not necessarily forever.

所以你要離境,唔好話太離譜太耐先返黎的話都可以。
一樣。
咁就按第一次攞到2018/05計。
佢應該being sarcastic 咋下化
有5年485就唔使理occupation是否 on list,都可以按 HK Stream申請189。
暫時未知。
自己上網搵下啦 大把料俾你搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞