澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
咪攞完pr再坐多年申請入籍
等由巴答
但冇記錯要再讀過
大把啦 木工 汽車維修 廚師 護理
頭3樣有2年咁長嘅course咩?
代答
我記得要係畢業後半年內申請
另外補充多一點
作為主申請人
每個人只可以有一次485簽證
亦即係話如果你當年已經申請過
你唔可以再申請

不過你可以叫你伴侶去讀
之後加你名
有 好似TAFE整車咁
certificate iii (2 Semester ) -> certificate iv (1 Semester ) -> diploma (1 Semester)
咁就已經係兩年
現實D講
去澳洲而且易既方法真係得讀書
澳洲唔似得加拿大
比你係其他地方畢業
再比你係自己地方做野再拎PR
我諗無人可以好肯定咁答實你
因為澳洲既政策不嬲都成日變
我身邊都有幾個朋友係澳洲讀完書
最後都係要返香港 / 其他國家
只可以講 有心既真係盡快
23年1月入學
23年既話感覺都穩陣既
因為呢兩年都無咩國際學生
本身報左既 又唔鐘意ONLINE上個D
儲儲埋埋加埋DEFER
22年第1,2個sem應該都有好多係呢批人
呢個期巳有係最早,希望趕得切
咁又唔洗太驚
雖然澳洲成日都變
但今次呢單 相信唔會化停得咁快
你23年既話都安全
多口問ching你讀咩
整車
加油
如果cert III (78 weeks) + cert IV (26 weeks) 但唔同學校算唔算meet到Australian study requirement?
如果我2022 bachelor grad 但係student visa 2023先到期(因為讀哂summer同winter term), 咁應該grad完即刻申請485定係等student visa完咗先申請?
485要求好似係6個月內grad喎
唔得,嗰陣同adl班cx cadet研究過,所以有啲人之後去咗學整車之類
砌埋夠96星期就得,但記得tafe你要中list先可以485
請問 457/482 呢兩個僱主擔保類簽證,有冇限指定職業?定係搵到僱主肯做 sponsor 就得?
基本上就係俾錢買PR
請問一下,我係HR Manager,係咪可以申請482嘅Short-term stream?
流程係咪-
1. 考IELTS 5分(全4.5)
2. 遙距搵澳洲工作
3. 申請482
請問我需唔需要做Skills assessment?要的話應該幾時做?
謝謝巴打
小弟讀緊Rmit PT degree (係香港讀)
明年畢業
想問下可唔可以直接申請485呢
因為張cert 其實都係澳洲本校出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞