澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
我想申請482,而我嘅職業is on the skilled occupations list,只要揾到僱主擔保就得?
想問清楚個sunset date 2032年4月1.

假設澳洲政府唔改。
最後限期係點?

1.假設我讀書2年再加偏遠地區住3年。即係2+3,係咪最遲2027年要出發?

2.定係淨係計頭兩年個讀書時間,2030,讀兩年,2032年前拎到485就得?

唔該巴打
我已經讀緊都唔太放心, 你真係盡快
其實係邊到睇到有sunset date!?
師兄同你腍一樣 不過我經濟果面嘅問題應該要下年9月先去到讀書 我都驚話已經遲左去 驚讀讀下佢又變左policy ;(
Hi. 請問去Melbourne 讀part time MBA 可以申請485嗎?thanks!
Thanks
會有既,但係當然你要夠突出同有D運氣,搵到願意又合資格既僱主願意擔保。

試下偏遠地區吧。
出completion letter嗰日起計6個月
10年前已經畢業的話,只要之前未申請過485依家都可以多讀一個學位黎滿足要求,建議讀個on MLTSSL既master。
我無做英國加拿大
點解咁多人問幾時完?點解唔可以坐言起行?
盡快可以早申請就申請吧,無咩理由要拖。
無咁簡單,僱主擔保既要求我上面有簡單答過。
482簽證申請要求針對manager職位的話,其實職業評估唔係compulsory。
想問讀完書申請485係咪一定要student visa 完左之後6個月內申請?
唔係,係completion date之後6個月。

因為我3月尾完 想問仲有冇機會?
2021年3月? 你係境內的話應該唔可以了。點解唔早D申請呢?

同埋申請到485係咪就留係澳洲4年就可以申請189攞pr?
Yes.
可以咁理解。
駛唔駛on skill list 同做 assessment?
如果過去讀個1.5yrs嘅top up degree,剩低半年可唔可以求其讀個diploma?定都一定要跟返個list?
Thanks
我有睇篇野, 佢邊一行講話2032年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞