澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
我本身諗住讀MBA嘅,但又覺得如果都係為左攞PR,其實master of marketing 都ok,至少唔駛咁貴先。而且到時apply 189又唔駛就佢個skilled occupation list, 咁其實讀咩真係可以興趣。
好多master 為咗啲人可以合資格485 改咗2年, 你搵嗰啲啦
Thanks 我研究下先。
申請482係咪都要揀中期工先有得留低?

我有冇理解錯??
50歲 - 2年讀course + 1年準備&buffer = 即係最好係47歲前報讀 MLTSSL?
樓主pin 自己
幾年前grad 最尷尬
假切讀完都唔過50歲
不論以前(2011年以前) 有冇係aus 讀過書, 讀咩科, 讀完Degree 或者 Diploma , 總之你有讀MLTSSL及完成課程, 就可以伸請485 ??? 係咪咁, 謝謝
行hk stream 冇英文要求 但係咪申請482嗰陣要考ielts?
係咪代表要本身係澳洲讀書/係澳洲做野先可以透過呢個計劃攞pr?
爬左下文,如果一個普通唔係澳洲讀書嘅香港人係咪就要申請澳洲嘅482工作簽證之後留三年就可以攞pr?
可以咁講
不過我見有人讀整車
而家申請已經要23年1月先開學
我現實入面有幾個朋友
正正就係咁
對於僱主,交 nomination 要不要花一大輪功夫?我擔心的是 容不容易找到找到僱主擔保
Grad果陣無搞485?

我都係早3 4年畢業 之後無拎485返左香港做野,黎緊諗住去讀個master再拎485
如果我10年前有澳洲degree。果時無申肯過485,而家返去讀一年master讀完有冇機會搞到485?有冇遇過呢啲case。感謝
但nursing new grad 喺鄉郊地方搵工好似易好多
謝謝你, 咁好彩2023年報,都未過50歲
不過無諗過佢(aus)推到咁後先開學
不過仲有其他問題.... 等由我巴解答

(已經好想返去食野, 好掛住D野食 同朋友 )
無啦 呢十年
黎得澳洲讀書 都係為PR多
真係有幾多個唔申請485
唔係㗎,有啲人就咁就閃咗返香港,我堂妹就係例子
專心香港發展?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞