澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
如果係Melbourne 讀完書拎左485再去regional area 住三年ok嗎?定係跟讀書地區prove你係邊住?
入左
師兄請問點入Group?
利申:小弟幾年前同女朋友(而家老婆)去咗Perth WH 2年,之後一路都對Perth念念不忘,好想借今次機會返過去
我最後揀咗去珀斯嗰邊讀360,000讀完個Master 最平係佢
lm
如果去Tafe讀2年廚,讀完做skill assessment要達到咩要求去攞485?

google過skill assessment好似有幾個階段,如果而家純粹攞到485就得,需唔需要搵到全職,達到工時或者其他要求先得?驚讀完準備不足畢業攞唔到485
銀行ching,由我巴

因為想揀bond係因為 gc係偏遠地區+qld移民政策偏好當地graduate,但宜家有左hk stream,given that deakin個qs program有scholarship 學費平d, 我係咪揀deakin會好d?
主要想問下bond仲有冇咩其他優勢(especially in qs perspective)
多謝大佬ssss
即使個科係佢緊決既行業都會難批個學生簽証?
讀bachelor或者master唔係行post study work stream咩?應該tafe先係graduate work stream喎
有冇人自己幫另一半申請過伴讀簽
主申請己經有student visa
當時apply冇申請伴讀但 有申報結婚
想知會唔會好難批?
你本身有冇construction background
因為deakin要有background bond就唔洗
我聽講bond 1月開始都係scholarship
由巴,如果之前係澳洲讀過書,今次讀同major既online master,可以申請485?
想問下 香港有RN registered nurse牌, 做多過3年 但係最高學歷得HD, 係咪可以用482 visa 過去?
定一定要大學學位? 英文都ok

應該點做好想走
由巴 想問下香港有土木degree 做左5年幾野
係咪搞個417 Working Holiday visa 到埗再搵個肯擔保既僱主
之後再轉482會好d?
香港隔咁遠搵澳洲僱主擔保好似好難
最難果樣野解決唔倒
請人果啲大多數藍
應該成班藍人紅底勢力
鋪天蓋地咁樣真假招聘
有呀 我都係surveying degree fg
我上次email問bond佢都話冇scholarship
Ching 知唔知呢兩間u d employment rate如何,有冇話邊間出路相對輕鬆d 定係都差唔多🙏🏻
其實間間讀qs既employment rate都差唔多因為都係好高下 始終qs喺澳洲都叫長期on list 應該算缺人
至於scholarship應該係因為而家未有 我都係聽agent講話黎緊1月會有
Thx ching
咁我都應該係睇價錢做人+揀偏遠地區黎讀希望有緣見
有緣嘅 下年開關可能同一架飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞