澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
其實如果合資格申請189
人地又批左既話 係咪即係已經係PR?
189係 PR visa 嚟
自己上網check la
讀master的話唔使on list。

但係唔建議online讀,我預計可能下年開始就陸續唔接受新學生上online。
RMIT澳一。
如果你2011年之前攞過澳洲學生簽證的話,你必須行485既另一條stream - Graduate Work Stream,要求係畢業課程必須配合一個係MLTSSL上既課程,例如會計,IT,工程,護理等等。

簡單黎講你要揀個on MLTSSL既讀最好2年課程。
岩岩有朋友私下同我講可以用482攞MPF。
如果Adelaide無office的話,我唔建議take risk。
都係搏下姐,唔係完全無可能。英文係難嘅。有少少靠運氣。
係咪得degree/master先唔洗係申請485時做skill assessment同埋唔限科目?
是的 (Assuming你2011年11月之前無攞過澳洲學生簽證)。

如果讀TAFE嘅diploma/cert就要申請485嗰陣做skill assessment?
是的。

特別感謝由我巴日日咁好心機答我地問題
1. 可以。
2. 睇你配偶讀咩,master或以上你就可以full-time,以下就只能part-time。
我淨係講學生visa?
字都未識睇難怪你要搵人搞visa既
seek.com.au

當搵工咁搵。
前兩日落實既政策就已經知道其實澳洲政府已經好放水了,過黎讀個2年課程就唔使計分就可以攞PR,考慮下吧。
是的。
唔係睇break,係睇CRICOS註冊既週數。
老實講,唔會。
按依家政策可以,但係個人估計可能下年就會取消/結束呢個policy。
是的
你係香港讀有無攞澳洲學生簽證先?
唔一定,睇有無學生簽證。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞