澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
係得 我記得
準確都要等樓主confirm
由我巴, 我同女朋友原本plan左一個去讀master, 另一個wh 過左去先
再等同居夠一年+準備好文件就申請partnership, 之後就畢業做野儲分

如果宜加係讀完攞485再申請191, 另一個係咪都可以照申請partnership咁一齊留低? 定其實係要結左婚先得?
thanks
其實計計下由讀到拎到citizenship 都要 9-10年 連埋等485 191 入藉既時間😦好漫長
巴打係咪咩dip都得
Sor 發雞盲 可唔可以籠統講大概有邊幾款得?

即係個dip到只要包左職業評估就得?

唔好意思要你做義工
澳洲絕對係港人移民首選 原因如下…….
https://lih.kg/2760189
點樣計到9-10 年
讀2年

等485 processing time 8-10個月

做3年野

等191 processing time 未有details用左189 NZ stream as reference, 16 - 17 個月

再stay多1年

申請入藉 from application to ceremony, 17-20 months

如果所有processing time average 都要9年半😩
真係岩岩好玩到sunset
會小左?
新policy 對off shore技術移民無大影響, 所以對agent 都有大需求
唔得。
以上我講幾個科都係Master level,有degree一般都唔建議讀TAFE。
會,除非你證明到你有相關行業經驗。
原則上黎講你搵到僱主擔保,而你又滿足482既申請要求 (i.e. 最少2年相關工作經驗,相關學歷,英文),咁都可以行HK Stream。

前提係公司僱主有擔保資格,尤其提到既算比較低技術工種僱主要申請特別擔保資格DAMA。
1 由2020年3月開始計。
2 唔計學生簽證。
3 是的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞