澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
好多伸手黨

明明佢地啲問題移民局全部都cover 晒,

咩情況點處理都有。

唔好因間又發生隔離英國 蠢老鼠事件就得。

人地難得批左個stream出黎,

唔好搞串個party

搞串果個生完毒瘤死全家
1 需要有新僱主願意擔保你,幫你搞482 nomination將你個visa transfer過去,個482簽證就唔會被取消。

2 唔使。an applicant (a primary HK applicant) seeking to satisfy the primary criteria for the grant of a Subclass 189 (Skilled—Independent) visa in the Hong Kong stream; 呢句說話邊到有提到skills assessment?
Master student可以part-time工作。
第一個就可能485年齡會有影響。

Airconditioning and Mechanical Services Plumber
Airconditioning and Refrigeration Mechanic
呢兩個課程... 好似依家唔係好多TAFE願意收offshore overseas student。
多謝解答。

另外,咁我既情況,係由485 visa簽發開始,住滿4年就可以?

還是要重新開始計?因為我 visa已經過咗剛剛一年
其實呢到d巴絲都講到明咁濟已經講左tafe 木工 汽車維修 google search呢d keyword有幾難
你係咪從2020年2月開始就人係境外?
多謝由我巴打
下年3月 申請得
Thanks! 報full time master 課程得18個月。會唔會當讀唔夠兩年書?
由485 visa簽發開始
既然係咁,我應該住多3年就可拎 pr?
加多句,唔好有咩大小事都話要打電話比移民局,email 寫信等等直接聯絡移民局D人。

首先其實佢地人手唔係咁多,另外其實好多基層對外接線都唔係好熟,又唔負責任,求其講兩句/叫你自己睇website就打發你,我甚至見過incorrect advise。

所以最好自己先做D功課,有咩複雜情況就咨詢專業人士。
可以。
由我巴你好!

我係廿年前畢業嘅一名叔叔,睇黎讀個Master 係唯一選擇?

另外,係咪可帶埋老婆同呀囝過黎? 我個仔仲細,剛剛升小學。

謝謝你!
由巴 你意思係佢唔批我讀tafe?
因為我degree係psychology
反而去到想讀下廚 水電呢D
Thx 由巴!
即係幾歲
最近有case係485境外申請,超過畢業後6個月先申請,結果被拒簽。原因係因為移民官無理由相信申請人點解唔可以畢業內6個月申請。

所以你個case要小心D。
你要specific邊個課程。
恭喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞