澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
你應該搞亂左 Early Childhood Teacher 同 Childare Centre Manager。

Skills Assessement 要英文8877 係Teacher既評估機構AITSL既英文要求。你讀既TAFE課程係達唔到Teacher既學歷要求。

Childcare Centre Manager就唔使8877,只要你既相關課程係評估機構認可就可以豁免英文。
https://www.acecqa.gov.au/qualifications/migration-skills-assessment
英文係482要求唔係HK Stream要求。

無錯482需要英文5分。
過黎澳洲讀書吧,澳洲歡迎你。
是的,你想讀咩?你要specific D如果唔係好難有效率咁答到你既問題。
Hairdressing本身唔可以申請485。
假設我搵到SW工的話 做一年就可以申請190 但我仲應唔應該博呢?
當然博,博到就留個HK Stream既quota比其他有需要既培養。

因為我見批核190嘅時間都好長 會唔會等得嚟都申請到191?
應該唔會耐得太離譜,6-12個月就可以批。

假設我190個申請未批/佢批491比我 我withdraw/reject 個offer會唔會對我之後申請191有影響呢?
如果萬一真係拖咁耐,會有影響,到時要withdraw個申請出黎。491行唔到191 HK Stream.
無相關背景的話會比較麻煩,建議讀其他課程先,攞到485之後先考慮番讀藍領課程。
咁佢延長黎做咩
最大既感受係因為一年3個sem所以chur好多
不過d professor係幾nice 學校都好夠support even你喺overseas
聽講1月開始construction既科有full scholarship可以apply
學霸可以一試
具體情況唔清楚,唔係我個case。可能要睇埋交左D咩上去,係咪有邊度無解釋清楚等等等等。
由巴

本身7、8年前AU畢業嘅,想過返去有咩選擇, 我理解唔知有冇錯

1. Offshore 申請Master

2. 搵澳洲腦細請你(要搵返你本身畢業讀嗰科、同埋喺佢清單裡面?呢個唔係好明)

太耐無睇有關政策唔太識,搵你解答吓,答完我自己再睇清楚,謝
唔好意思呀
想搞清楚一D野
申請485需要skills assessments
之後apply 189 香港人先豁免skills assessments?
仲想問下下2011年之前已經拎過student visa
用485移民如果係讀master而唔係tafe
係咪可以唔行graduate work stream?
定係讀咩都要行graduate work stream?
係香港做左it 1年無興趣但搵唔到錢
好想搵個機會可以轉到行去澳洲
搵到錢^
Thx 🙏🏻
有無比人歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞