澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
你地香港人都唔想開
tafe同bachelor/master唔同 申請485嗰陣個職業要on list而且過左skill assessment先得
short term shortage skilled 係咪都係無望
除非搵到regional sponsor 或者轉行高需求工?

上年12月grad 無申請485 就番咗嚟
例如去讀廚 要過左skill assessment 先會批485?
係 你睇下申請485個requirement先啦
上年申請485有5年都唔申請
幾時會開番Working holiday 簽證
番到去澳洲拎到482既機會都大d
485唔係改左1年內grad都可以apply咩
其實我見好多人係度問唔係講過好多次轉左1年既咩 新聞都有出
注意番最近有6-12個月內畢業然後offshore 485申請係拒簽既,主要原因係因為證明唔到點解唔可以畢業6個月內申請。
可唔可以分享下係Bond Uni讀書既經驗或者感受?

好多人私下問我但係實在答唔到first hand user experience
可以,無問題。
竟然
想clarify番海外生係唔會有Apprenticeship (呢個學徒制只係for local行apprenticeship公司可以同政府claim番一部分),instead係placement讀完畢業自己去搵工/師傅自己繼續做落去。

總之報呢個課程就讀完+完成placement,然後申請TRA既Stage 1 Provisional職業評估 ,就可以申請485。
要check番個CRICOS上面個課程既study week係咪夠92個禮拜 (意思係唔好只係睇年份)。

Deakin既MBA只有78個禮拜。
想問下如果我幾年前已經攞過485
係咪得返482依條路?

是的。

另外我女朋友就未用485亦都有意過去讀master
咁我可唔可以用partnership visa跟佢過去再攞pr?

可以。
本身覺得佢咁遲都唔公佈pr pathway 都無咩望
同埋我個行都幾難搵工
依家仲想計分行EOI & 190?

Anyway 你呢個問題需要知道你依家人係邊度,係澳洲的話邊個州,你邊度畢業讀書等等等等。

就咁答我只能夠講65-90分都有可能。
我係澳洲註冊移民代理+律師。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞