澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
巴打同你一樣情況 預左將所有得閒時間去返工做澳洲黎生
如果識揸車起碼可以去做uber eat,都算幾好pay
假設批左5年482 之後做左一年比人炒左 但有咁上下資產可以stay到
如果之後一直搵唔到工 夠4年仲可唔可以申請189
482你一俾人炒90日內無人請就要離境
咁3年300日先比人炒呢
其實呢個位我真係唔多理解
Cert level 唔係應該係最入門 咩?
如果咁講 好似係唔歡迎人轉行咁
定係其實佢就係想焗有Degree既上master
畢竟master 同 tafe學費差咁多
當你讀UTS, Western Sydney ,都要讀㗎
Urban planning我見好多間u都有開
需求有咁大?
出路會唔會好窄?
credit係香港既課程,照你咁問我諗就唔得啦?咁如果我讀完一個COURSE再駁另一個COURSE,總之儲夠兩年,咁又得唔得?THX
澳洲一路以來習慣係如果你已拎485,中間會cut policy嘅都唔會影響你本身條path。但如果你未讀完未拎485嘅而佢要cut嘅就趕唔切喇
有無巴打知道讀完2年書後到拎到485期間,係咪仲要搞一個過渡嘅visa
你申請485嗰時會自動出bringing visa俾你 唔駛額外申請
個人認為唔洗驚咁多
頭個5年攞485既都好安全
Hong Kong Stream因為有人道考慮,唔應該同其他skill visa等直接比較
其他visa就算policy change, Hong Kong Stream都唔會大改
Hong Kong Stream條法例個preamble寫得好清楚呢個scheme係特別為受國安法打壓既香港人而設
除非國安法影響一夜之間消失,唔係既話呢個scheme都唔會撤回
就咁搵sydney都一大堆job openings,工作性質應該類似香港做planning consultant / authority?

我估都係要成日同好多parties做coordination,spoken English要求應該都高
我都想知。
有無人解答到。
感謝由我巴詳細解答,其實tafe兩年前已經比咗offer我(未有hk pathway已經計劃去澳洲),但因疫情一直defer,最近有開關消息,agent先幫手搞學生簽,想問下如果有offer嘅話攞到學生簽嘅機會係咪高啲?

同埋如果真係順利,讀完兩年tafe 做足實習夠360個鐘後加交足文件,攞485係咪通常都批?
我今日先問完佢
ielts成績同360就夠
想問下你讀咩呀
我都睇緊tafe
因為diploma讀完要再申請先攞到485,擔心讀完唔批,如果skill assessment PSA達要求多數都批就放心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞