澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
是的。
由我巴,想請問一下,呢個HK stream 申請費用,前前後後加總大約要幾多錢?agent + visa fee 之類全部加埋,同埋想問,apply 個陣要唔要用公司個名義?定只係用我482 visa?
答唔到,too vague.
有482就夠了,無咩其他準備。
忘記講,有partner 無仔女,英文Ielts 唔夠5分
agent 同樣可以做錯野搞到你無咗個PR
所以揀agent都好重要
長歷史,大公司,有移民律師背景優先
我個fd大學讀航天
之後畢業拎到PR先問政府借錢讀
唔好咁睇唔開俾錢讀飛
想請問我本身有degree,如去tafe讀張cert,係咪有機會唔批呢?
如果唔批既話之後報番master係咪都會有影響?thx
好似你點寫,都見過唔少人有大學DEGREE,過黎讀COOKERY
但我有黎過
Tafe取消咗
取消咗啲咩? 呢2科?
咁再睇其他科
考過PTE未?只需機械式練習,咩人都可以達到心目中目標分。
thanks 由巴,若然喺澳洲199x年讀中學,之後喺第二度讀大學,依家可唔可以行485簡單嗰條stream? 定係都要grad stream?

thx
香港人申請到雇主擔保難度大唔大?
本身係regional讀緊書
是咪可以grad完走去另一個地方fulfill個3年/4年居住要求
由巴你好,仲係有少少野唔明
485轉189係咪都係要on occupation list 既相關科目/職業,只係免左skill assessment?
如果我職業/畢業果科唔係on list,就只有行485轉191?

即係讀書唔理你讀咩科/係邊讀,但轉189/191還是有少少要求限制?
係咪咁理解?
你解釋 澳洲讀有咩好處(認受性)
點解香港讀唔到
同香港有bonding 一定會番香港之類啦
個人經驗,喺regional讀書grad,如繼續留低可申請regional PR (e.g. 190/191/491)。州政府會睇你過往記錄喺咩州多,如果長期喺佢個州,佢會願意畀nomination你多啲(現時190係咁)。

至於191,如果你由regional A 去regional B,行A 190/491就低機會,但行新191我睇還好,因為你將要留喺B 3年先夠資格。

至於去非regional地區,你可以留4年行189。
如果由regiona轉去另一個regional 個3年應該唔洗重新計過 而係cumulative
錯,係你申請485果時有限制
讀master degree 就唔駛on list
讀diploma 就要 因為要過skill assessment
如果本身份工係medium term stream 行普通482嘅話3年就可以轉186(PR) 咁係咪唔駛行HK stream等4年攞189(PR)? 行HK stream變佐要等多1年?
非偏遠地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞