澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
我成10年前係澳洲ugrad
一路係香港份工都寫野
想做番本行支筆唔會夠local黎
😔因為今年年頭果時 澳洲政府話就算讀書五年後都係要跟番技術移民 咁果時就已經諗住做技術移民 宜家係職業評估第三階段中等緊個年資結果 我係香港做左七年baker 宜家都係係香港 係香港有大學degree
LM
同埋想問下 如果佢比491 我地 baker係澳洲係唔係搵唔倒佢果個入息要求?😞
本身都儲落唔多錢,諗緊過去讀tafe,行485(Graduate Work stream)係咪都一定要讀夠2年 + 合乎MLTSSL + Cert 3以上既course先得?
下年會去南澳讀master, 本身degree 係qs, 但認概課程得悉尼墨爾本概大學,所以做唔做得返qs都係隨緣
Bond U 好似好L貴
讀醫療科澳洲八大同非八大比會唔會有好大分別?
無講話淨係計一份工,或者一定要做番果行喎
由我巴 撘單問 即係如果我7月開sem 已經申請左學生visa 都grant 左
咁就算我讀足2年online class 都可以申請到485?
即係打2份工都可以?
想問讀diploma係咪要行graduate work stream 之後要skills assessment?
ching我都係
頂,我都有諗過呢個方法😩😩😩
已經讀左一年Master係香港Online 應唔應該defer半年等開關先讀埋淨低個年 我concern係無個邊working experience grad完唔易搵工
其實咩係乞食科
以我所知係未開關前既online都會計做onshore as long as你s個科原本係要f2f教學
但開關就要過反去
485-189好似就要on list
485 191好似無
搵Agent幫手攪學生visa係唔駛畀錢
Agent係收學校果份佣
訓左幾耐阿你
以為自己好醒
係 全澳得3間
你喺tafe網到seach有晒條路俾你睇啦
本身我完全冇qs底 我到而家都未分得清qs同estimator既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞