澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
186都係靠擔保,睇你本身擔保你個僱主到做得開唔開心囉
tafe 既科好多都唔夠兩年? 如果想讀可以點呢?
請問係因為太多人報定?
明白,謝謝

仲有多個問題
依嫁香港人申請485係咪已經無再分偏遠地區?統一延長至5年? 因為以前偏遠地區好似有得申請第二個485
5年485係全部香港人,冇分地區。
485一直有3種
-tafe grad (graduate work stream)
-degree grad (post study work stream)
-攞緊485 graduate work stream喺regional完成degree (second post study work stream)
想問下 如果我5年澳洲u grad,畢左業無拎485就返左香港,我下年再去讀master 讀完應該可以照拎485?
反而係香港有牌 有degree
發覺唔想成世做呢行
先想借去aus既機會轉行
想做藍領(當然都係聽講易搵工 收入唔錯 加上唔想再讀master個類course)
明白,謝謝
又唔好咁講, 你係真係要訓平嘅話 得閒先揸下車仔做ubereat又真係唔洗點做野
你以前冇攞過應該得。
我都係過到黎讀第二科,為興趣。
加油呀,澳洲tradie好吖,動手能力高吃香架
請問澳洲有邊行高薪藍領可以讀一年書就可以做?唔計可否用來申請 485
由我巴, 搭單問下, 我報左個prpgram個offer letter寫住program duration 係1.8years, 咁係夠申請485visa嘅, 不過我想問下 meet 唔meet到hk stream個requirement, 感謝
補充:想搵啲危險性低嘅工作。
仔細老婆靚,又有長老要養,要錫身
我指藍領工作
用482過澳州做野
有冇得退稅同攞番MPF?
定係要PR左先攞得番D錢?
應該可以攞 mpf
港府只係唔承認 bno
啱啱追曬po 原來是可以了
呢兩年因為澳洲唔開關
所以好多國際既課程都無開
儲埋儲埋都好多人
但係大學讀航天唔貴咩見到bachelor of aviation都要港幣八九十萬左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞