澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
唔識點講,click第一條details,就有紅字“sunset information"
印象中好似向下讀唔計?
姐係讀左學士讀Diploma唔會計年數
好似係
個sunset date唔代表結束。不過唔建議拖到2027年先開始。
咁係咪如果讀任何2年嘅master degree,就唔洗理on skill list /regional 一定可以申請到485?
麻煩由我巴
International student唔可以讀part-time。
但都唔該巴打
唔一定,睇職業。

搵到, 感謝!
唔可以。
唔該巴打。
我都想可以即刻走,但私人原因,希望可以留多一日香港得一日。
我想問下 關於I.T. 行業 係唔係好難會攞到482 僱主擔保? 一名it 狗
謝謝你回覆
請問有冇年齡限制??
我有朋友係03 定04年讀完 degree (無記錯1個係business something , 1個係account something), 另一個朋友就 讀完TAFE diploma

MLTSSL
我見到有 (未睇晒) :
Airconditioning and Mechanical Services Plumber
Airconditioning and Refrigeration Mechanic
呢2個對我黎都好吸引

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list
咁如果我轉讀full time MBA 可唔可以邊做野邊讀?Thanks 由我巴。
由我巴你好,有兩個關於482同485->189 HK Stream的問題

1. 482 Visa如果中間比made redundant / sponsor 公司結束營運,咁個visa係咪就玩完? 又如果拎住482想轉工,係咪要重新申請一次?

2. 假似degree or above grad 之後拎485, 夠4年再申請189 HK stream駛唔駛做skill assessment? 因為我見有句"an applicant (a primary HK applicant) seeking to satisfy the primary criteria for the grant of a Subclass 189 (Skilled—Independent) visa in the Hong Kong stream; ",咁primary criteria又計唔計埋skill assessment?

謝解答
Have a nice weekend!
由我巴打,我想請問一下,我背景是咁的,我依家持有482 簽證,住係西澳,簽證在2018 年 5月左右取得,但係2019年2月時換了另一個僱主,這樣係咪亦當作是2018 年開始計算?所以下年3月 就可以apply?
是的。
重點係有公司肯做 sponsor + job title match?
想請問下由我巴打,

我而家485緊, 申請左491 但未批。
我485係2019年7月批, 黎緊下年就夠3年申請191。

請問下我有無得取消而家個491申請? 或者係你建唔建議我取消? 定係有無方法拖住佢 唔好比佢落491。 而家好苦惱
係UQ 2015成Ugrade
做event7年 今年30 冇女冇細路
但係ielts肥左writing
如果用新政策可以點係最快攞到PR
但係好似第一個student visa如果係2011年之前就無得申請485?
it算易,我有個舊同學之前喺間大it公司做,佢話佢公司做擔保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞