澳洲移民 你問我答 (23)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
可以咁講,建議唔好搏行TAFE,老老實實讀個平D既master吧。
問題唔係讀書期間有經驗,而係需要申請學校同學生簽證前有D相關工作經驗黎滿足真實進修既動機。

打個比如,一個澳洲會計畢業生返左去香港做左幾年會計之後突然話想返黎澳洲讀廚係唔合理,學生簽證會較大幾率被拒簽。

但係如果一個澳洲會計畢業生返左去香港做左幾年會計之後自己係香港轉行做廚一段時間之後話想返黎澳洲讀廚黎進修就會合理好多,學生簽證先會無咁大幾率被拒簽。
唔係,呢個係僱主擔保。
是的。
一齊轉,齊上齊落。
唔係真。
你幾大? 你係18歲以上的話就算令堂真係可以攞到PR都帶唔到你。
唔計。

485申請時必須要有completion letter,唔可以後補。
咩叫撈埋一齊黎睇
可唔可以計埋10年讀書嘅時間申請485?
唔可以。

你有個degree但係想讀TAFE的話,連申請學校/新學生簽證都有困難,所以唔建議。
要睇幾個條件,例如credit係邊度黎,有幾多個credit,有無reduce到total study week & work load。所以答唔到。
無degree想讀TAFE的話,可以考慮廚,木工,整櫃,整車等。

Both.
想問下distance 一年制既19 top up degree, 移民局係當唔當係degree?

可能可以當,但係呢個問題對申請有咩用?

想申請visa 500 報certificatie course, 同埋佢地會用咩途徑check 到我申報既係咪最高學歷?
靠你自己申報,即係自律。
唔使重新申請簽證,但係新僱主需要申請nomination。
諗住邊讀書邊打工?
好似有d危

唔會。
係咪兩邊個work expierence 要分開咁計

以前問過某d agent 佢地話accountant 同 auditor 既work experience 可以加埋一齊
由巴
請問如果我下年9月trans u去澳洲嘅大學
有冇得玩485
但contributory parent visa 要aud 48000
其實都等如老母嘅學費
而且要等3 年
咁唔work 了
我廿幾.......
要自己行190 再parent visa
睇完有啲唔明
1. 點解有情況係讀master 都要on list? 正常有degree 去讀唔係冇乜限制、2年期就可以滿足到485?

2. 畢業後等485既時期計唔計入3/4年入面?
想問下有個唔關事嘅澳洲遙距top up degree 去讀TAFE廚係咪大機會reject 利申廿尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞