Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
像素多左但無做stacked cmos可能真係拉高唔到個輸出速度
因為人地話拍片

crop完之後 17就係wide過28

28mm用A74個4k60p crop 1.5你拍條毛片
用6400都一樣

價錢重量差唔多 但焦距一唔一樣?

人地想要24-70 你叫人買70-200?
當年都係全新萬一萬二,過兩年官方都收一萬

補一萬換新機,sony好進取
stack cmos係個分水嶺點會放落去
呢個Go-marine係canon post嘅頭號奸狼犬打手嚟,佢本身有R5㗎
呢條柒曾經係富士post入面老屈過富士x-pro3 pan唔到車俾富士用家用pan車實例鞭撚到啪啪聲
A7R4a 拍片4k 得30p 仲要得8bit
A7IV 4k 30p同Crop嘅4k60p都有10bit仲有埋s-cinetone,係拍片方面邊可能不如A7R4a

影相方面當然就A7R4a好過A7IV
呢件Go-marine係canon post嘅號號奸狼犬嚟,佢有R5㗎
其實SONY應該退而求其次放5K/6K30落去
有D空間後製裁切防震咁做4K
就好似SONY自己既CatalystBrowse就係後期CROP去防震,咁俾高少少像素等我變番4K啦
佢用x-pro3 pan唔到
咁用R5 pan唔pan到呀
Canon號稱買相機送技術
其實有oversampling 4K嘅機 你剪片唔覺同原生6K差幾遠
就算crop到200%都算sharp 唔係好睇得出係crop左
當時我仲用x100v成功pan車嘅例子刮撚到佢收皮

佢甚至話用x-pro3連影自己屋企隻貓都影唔掂,要話用EOS-R5先放心,俾富士post啲友恥笑佢,咁你話係人問題定部機問題呀?
本身用緊rx系列,想買新機諗緊買A73 定6600
而家啲相機model多到唔識簡,各有各好咁
真係睇你想唔想上ff先
日後會再上FF就直屌a7iii,
如果唔係你之後又要換過晒啲apsc gear
果個breathing compensation 好似都係靠crop咗少少條邊去做到
個啲都係人踩佢又踩埋一份多,係咪擁有甚至用過都成問題
70-200 f/4我RIV都係咁用
係有crop少少既
有英文架嘛反而係video framerate唔同
想買a7c,有係話邊間平?
機有問題都好 人有問題都好

最緊要有錢 買得起R5又買得起RF鏡 咁就掂嗮 冇得輸
唔識渣車人地可以請司機呀嘛
諗住出多部就算,收手
都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞