Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我都有部a7, 佢個操控如果放返落數碼機真心無得輸
果陣就咁摺左真係好可惜
正常人點會買咁大部機
基本上去到搵食都唔需要
A1 會唔會係減到35K
A1暫時睇落都比較全面過R3 Z9
玩電子野有條癮 一出新野抵玩就心動
訓返晚就無咩野
其實若果自拍, 而家sony啲相機都有app 可以用手機睇住嚟影
咁各有優勢嘅
A1贏電子快門連拍張數

但Z9除咗8K 60P贏之外,最吸引係個可以橫同直倒90度反mon設計,呢個真心好有用,而且價錢平A1一大截
而家無反機身無咁大,應該啱啱好?
唔知點解z9唔加多個2x MP 60fps,或者可能等 8k 60p update出左會做埋
Z9最高都係8K 30P,同A1一樣

不過都想Sony下一部機個mon可以同A99ii一樣
其實真係會震壞ibis?
2022有update到8k 60呀
我睇日本官網冇寫2022有8k 60p,以為得8K 30p
我最高峰其有7支GM,6支1.8~2.8細鏡
但我係工作用所以先有唔同需要
不過就算咁...我都有唔少鏡放係度封塵
所以我大約知你諗乜

器材既野,唔用就好放,電子野唔同老鏡
祝你早日買到岩心水鏡啦
好彩無買A1
講真見過z6iiz7ii個mon
再望一望a7iii個mon已經夠絕望

而家z9平過a1差不多8k-10k
比足晒料...
A1淨係個垃圾mon都已經唔想換..
生性啦 dllm sony...
震壞就未必咁嚴重
但舊機真係會error
解決方法
https://www.youtube.com/watch?v=fFbtVEzDzy0
睇Links 真係好感動
佢後面都講到喊喊地feel
就係因為冇攝影機部門
所以先出到一部咁高spec 拍片性能

canon sony d撚屌 下放 log/s cinetone 都勁多年後先有
呢部機咁似我現在用緊那部?
但又好似有少少唔同…

利申:之前有師兄問我用緊咩機..我係Minolta d7d用家…因為像數太低想上a74
無反太重啦..影過火龍就知大鑊…以前70200成1.4kg重..就話想大部啲…平衡啲…

現在連70-200 2.8都做到1kg左右…
唉..真係世界變
就算無咁大
但水平唔同咗
正常時候手同支鏡差不多高度
但直倒時,手又高過了鏡頭

minolta個設計係最好
部D7D仲用到都幾勁下
好多年前整過一次..跟住到現在都頂得住…
可能我影微距玩具野多..快門唔算消耗得太緊要
相係靚..但600萬像頂唔到啦
7支GM
你玩曬啦
想當年D7D同D5D
我最後揀左D5D
依家部機都去左堆填區九世
得支kit仲響邊度
但其實都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞