Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我以為你講s2470係sony
如果Sigma就買2870算啦
咁光圈就無人會嫌大既
反而想知對焦慢係慢到咩程度…我諗唔會拉風箱都接受到
其實咩牌子都無乜所謂, 因為我唔熟
純粹想一支過練習下, 輕巧好用方便就得
睇大家都話Sigma2470唔錯就諗緊,
但頭先睇到有巴打話騰龍2875G2正
所以仲係到研究緊btw多謝巴打
24同28有段距離
24,28係咪唔大分別, 照你咁講好似騰龍呢支正啲, 如果我想一支過出去練習影相的話
但我上網睇係咪已經賣哂要等月尾
24-70重成咁,唔係咁推
依家一係Tamron 2875g2或者28200
Sigma 28-70就夠輕
新手唔係好感覺到個距離係邊
所以依家心大心細, 同埋sigma2470同騰龍2875g2分別係邊到買會最抵? 買鏡有無野可以叫佢送, 相機鏡頭去哂同一間買會唔會再計便啲/送多啲野, 定係佢唔會睬你
我都想知
啱啱入手新個支龍仔28-75 G2,日頭夠光既時候對焦都幾快同幾銳利
不過一到夜晚個對焦就收晒皮,大部分情況下對極都對唔到,係咁前後前後咁chok,唔知係我支鏡有問題定部機有問題
有冇入左手既巴打遇到一樣既問題?機身用緊 A7C
我唸同一間都無乜so,今次都叫大升級好鬼好賣,就無乜特別嘢送
聽日借fd部a73幫你試下
巴打用緊afs?
如果係就唔出奇,tamron 系d afs 好慢, even 係2870G2
唔該晒巴打
用緊AF-C呀,咁夜晚應該用邊種模式比較好?
都係長用afc
咁係咪同時trade in埋日a73,咁唔會係簽卡過到扣73條數?
龍仔35150既畫質會唔會差70200gm2好多好心動
遮光罩就唔使買㗎喎,同埋拍片其實ND真係要買,外面一出陽光就要收曬光圈,個感覺差好遠。
Nisi Fixed ND 幾抵玩
有無話買邊款ND最通用/大部份情況夠用?
另外發現官網預購A74無左送電仲有無邊到買有/最抵?
唔係等機用無左送電唔訂啦
計計下部機定價其實偏高
仲諗住一陣出去訂部
我琴晚11點訂
尾班車
廣角4mm差好遠,咁樣講,28同你iphone影嘅視覺差唔多,大眾習慣咗睇落會比較平庸。而且焦距唔單止係遠近距離,更重要嘅係透視感。

冇咩特別野送㗎喇,賣相機其實利潤都唔算高,頂多送啲垃圾比你呃下新手(鏡頭布、筆、唧唧),我就唔敢用啦。最緊要唔好信佢地on99咁買塊UV Filter,呃錢多
想問如果A7iv
用雙V90 SD card
影Uncompressed Raw連拍會跌到幾fps

搵左好耐都搵唔到數據睇…
你可以今個星期五 trade 又得
25號當日trade又得 佢睇完簽收直接比現金你
不過得閒睇下Sony 官網個回收價會唔會有咩變動先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞