Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
A7iv 收貨喎

除咗4k60 要super35
其他賣大包畀晒你喇喎
淨係af assist都值回票價啦
連breathing comp.都有
仲未計新menu, 新轉盤, 反mon, 33mp 新sensor

老實講,用開A7iii 就知純影相嘅功能唔會有咩大突破
最大嘅缺點當年A7ii->A7iii都改晒
再上只會係喺mp, af, ergonomic 錦上添花
仲要A1 條line都出埋嚟
真係唔好預再喺入門機上見到咩新黑科技

A7iv 照我睇會同A7c 一樣
一開始個個屌,又話冇呢樣又話冇嗰樣
但係一上手撚吓就即刻shut up and take my money 嗰種
定價20k 冇對手啦,33mp 雜食機
第一水係留返畀搵食用家買
業餘用家可以等吓
A7iii 對八成業餘用家都係夠用有突, 10k冇投訴
純影相嘅可以考慮返A7R 系列

我估A7iv 最後價格應該會落喺 ~15-16k
再落就交畀A7c
對video 好大需求就A7S 無懸念
算鳩數啦,A7III係賣大包,邊會次次都咁抵屌

睇哂D review,我諗A7IV係揸上手用先會feel到個升級感
等街價平返D咪值得入手囉
我就係放左部R6 入sony
乜都缺等半年都唔知等唔等到
有d想A7R3轉A74
都係嘅
幾時再有發布會
24-70 GM呀屌
好想多d 鏡玩
寧願佢收貴兩千
然後主打a74
個個都買包罪大有賺
A7s3當無出過啦
大家都係覺佢個spec咁樣唔值20k
又或者話唔值得有a7iii嘅人現價比咁多去upgrade
個價落番啲係吸引好多
a7c應否轉a7iv?
a7iv好似係像素高左d同evf大舊返
新menu 之類
淨係講價錢 a7c又好似扺玩d
定應該入r系列算
係咩令你想換機?首先要知自己想要啲咩先
C 鏡兩萬
S 鏡一萬零蚊左右

仲要比機身幾錢?
平時玩用開6600
到真係要影相用7R3硬係覺得個對焦好虧
我都想問7R3值唔值得上74
支持你買r6
其實S呢部機係有其他AI Processing嘅優勢……
而且本身兩廠個DR都有差別
你要對焦好又冇連拍需求就上
一定好過舊機
像素加左對焦又improve左其實咪已經係大upgrade我等佢開preorder
R6像素都低a7iv一大截啦
咁好睇你點用嘅
如果前期構圖做得好,24mp其實一般用處都好夠
計你300DPI,其實15” x 20”先叫做極限?(有錯請指正)
所以睇平時print幾大張相啦

聞相就另計
當然高啲pixel可以叫做比高咗個彈性比人,都係優點
R6得二千萬咋
咁要再細多啲
想要像素高d
影貓狗多
間唔中幫朋友影下狗同小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞