Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果影模型靜態野多既…係咪買支SEL90M28G最好?
都係嗰句,唔print大相唔crop唔使上a7riv
影狗同小朋友最緊要係追焦,
咁就睇你筆直同取向

有錢又唔介意拎大部啲嘅機,就a7iv
想平啲又輕巧啲,就a7c

個人感覺拎a7c可能被你影嘅對象都會覺得casual/relax少少
macro可以睇埋sigma前排支105,sharp啲
但macro鏡建議試下實鏡嘅MF手感同操作
幾時開訂啊
以前兩邊情況有少少反轉時都係咁比
我唔覺有咩問題
鏡平左唔代表機可以冇Cp值
同意
btw 幾時開訂
新手用緊 a6400 + 18135
想換tamron17-70 見水貨平成千蚊 買唔買得過?
騰龍永遠唔好買水貨
行貨5年保(雙成好似再加兩年),水貨完全唔整
雙成係7年
唔係好似
未買過唔敢講到咁實多謝巴打補充

利申非打手
岩岩gfx轉會a7r4

想問下sony支70200F4係唔係劣評多,見肥花好多人踩

想搵支平70200用
諗緊sigma 70200/龍仔70180/小小白2/sony70200f4
龍仔,比都唔駛比
送粒電咁大把
連卡都唔送
又唔可以話無cp值 只係無當年a73咁大
而且a73又無停產硬推74 變做2個級別
1萬頭就入門a73. 2萬就進階a73
我個人覺得分得合理 而且都係等街價
等一排應該落返1字 73分分鐘抵買而升價
差距可能會細返
2皮
真係連將價錢嘅basic都完全改寫
冇計 有部R6頂住 好難平過萬8
正路都係買淨機….不過仲有成個月睇定啲先
本身拍片多,諗住換A7s3
點知見到部A7iv
想屌A7iv
啱呀 識買一定買R6
Canon用家個個嫌錢腥
除左apsc嘅4K 60
其他方面都好過R6
隔離用家見到R5/R6個個眼紅狗衝
又話點好點抵
R5R6出左一年唔跌價仲要官方加價
有呢班人頂住 A7iv真心想平都唔得
等A7C2...A7Cr
其實都唔係一定r6事 今年長mon住xperia
發覺Sony HK 戇鳩無極限 定價離地又無貨
以前相機鏡都唔差 今年比sony xperia撚完之後
對sony hk 無任何信心
6400 + 1770 重量直迫A7C+T2875
會唔會等SIGMA1850 2.8? 重量輕勁多
騰龍一定要買行貨!水貨俾錢都唔保
望過吓1850 諗落選18135唔好咩
重量差30g左右 焦段多一半
望sp條片畫質都唔係好好 要收細光圈用
收得黎同18135本身細光圈好似相差唔遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞