Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
A7iv 旺角有冇機試
我買既時候d5d未出
當時買d7d係因為本身部機有防震同啲制擺曬係出面易用….d5d細部啲易帶出街係幾正

不過如果我知佢間廠咁快唔玩…當年我直頭入canon坑算
有師兄話尖咀有得試
有,門口就已經係
旺角有我試完就on99落左成成訂
點解去成成訂?
有冇巴打已經攞咗枝龍仔g2?
個鏡身係咪金屬返?好期待!
A7iv又轉色彩風格,有啲似富士
見佢網話落舖有其他嘢送點知送個19袋應該係未訓醒或者試完機太興奮
膠吧,唔係點會咁輕但我接受個質感唔錯嘅
如果影人,唔係太追求極大光圈, 55.8係咪暫時無需要upgrade 50mm 1.2 GM
其實要問你一個問題,極大光圈對你黎講係咩先?散景?入光量?虛化?

無錯55.8同50.2個核心差距係光圈1.8同1.2,但係除此之外仲有好多差別,例如 操作方面嘅 光圈環,無段式光圈,對焦速度,成像上嘅 色彩表現,二線性,散景過度 等等,如果你需要呢D,其實光圈只不過係其中一環
訂左唔好想太多
見到nikon z9 賣咁平
sony a74 A7s3 A1 哩一代咁貴
快d減價啦....
A73仲肯收你1皮就知要衝銷量,夾你用1皮升級點會減俾你
部野好勁但有成1.4kg重
加埋支70200同閃光燈咪成3kg
專業機係咁㗎啦,唔係for普通用家
全部影到變大隻佬
呢D一體化機身唔係做嘢都好少用得到啦
自用寧願個直倒可以拆
以前旗鑑都係咁重 呢個級數機要夠硬淨
呢方面sony機唔掂
以前d一體化旗艦級咩D6呀1D呀都係1.xkg up
買得呢d level重量體積已經唔係佢地首要考慮因素
ching 用緊咩機身? 對焦快唔快?
以前DSLR好多人會加直倒潻,又可以加多舊電
唉我自己部野都好重..所以真心覺得部機重既話..真係好辛苦..有時幫人影結婚相攞成日真係超辛苦…

但z9部機咁勁都係賣4萬幾真係痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞