Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
A9唔會有事
A1降到3000萬像素,維持賣4499美金,性能同canon 6000美金同級,點都賣得好
呢個post啲人自成一堆
唔岩聽就圍插
見stephen/膠攝 就屌
2邊唔岩就互屌
外國高質review 唔post
stephen狗一出就即post
拍片會直頭買s3
A7s3個evf先神奇,俾個咁勁既evf邊個睇?
影相都唔用佢啦
好難講,玩家唔係專業用既話,a74唔吸引
但A74個定位係基礎款,應該針對玩家先係真
專業嗰啲買S3r4a9
到以家都唔明點解A7S3要再有一部fx3
想佢出新既像素機多
雙bionz XR處理器
A1,a7siii級數
同埋發佈會嘅主題係beyond basic,將basic嘅標準完全改寫
所以真心唔明佢啲product line 想點....
a7s3 做到既野, Fx3 都做到,仲要 Fx 3係設計for人拍野用
我唯一諗到係A7s3 iso 高,對於拍紀錄片既人係好方便
而家A7iv 仲要有S-cinetone, HD slow motion 都有120格,又平啲....我唔太明A7S3個價值係邊...
咁A7S3拍片功力仲遠係A74之上 特別高iso之後
但FX3 A7S3 合埋就同一部都根本無問題
所以A7iv 咪無4k60無裁
要既請你買A7Siii
A74 佢定價兩雞既話其實係抵屌

如果講 for 影相 係唔值
但講for拍片 佢又同S3差d

好似有d雞肋,不過中階雙修玩家的確可以一機過

利申:用a73雙修
補充返

佢影相方面好似除左像象提升到三千幾係咪冇咩大突破?
補充返

佢影相方面好似除左像素提升到三千幾係咪冇咩大突破?
今期A74規格無特別提升 但使用體驗應該升唔小
今次比齊XR 對焦A1下放 拍片又執埋S3 10bit + S-Cinetone
對焦好左
所以我先覺得唔知佢想點
平價就A74,貴價就A7S3
但又有部Fx3....
但唔拍片買又好似唔多抵
渣影相 R/A9 會開心啲
但以雙修機黎講 呢個價位樣樣執到啲算係咁
A9買唔起
R我又嫌像素太高
對執相/存儲有壓力
a7r4 同 a74 點揀
10bit對拍片黎講,好撚重要
有新買新
除非你要高像素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞