Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
用緊咩機?
你問自己有無需要重好
值唔值睇你自己
aps-c轉ff 有閒錢建議一炮過A74
要預埋 ff 鏡又大又重又貴左
用緊APSC高端鏡而且影靜態為主的話,留返APSC影到主題有變再算(eg︰想影更Wide色去CropFactor / 夜景高ISO表現 / 要用機身動態追焦)
用緊APSC入門鏡又有閒錢的話,可以研究下預算上夠唔夠砌A73+T2875 or S2470以至其他定焦鏡,夠的話可以考慮上

要升就建議三代起,唔好升A72;不然你會可能覺得用A6000影仲靚,尤其有比較靚嘅APSC鏡
預返升FF機鏡要重新適應手感、重量
25蚊一分,一分一蚊咁抵?尋日未訓醒去左成成到訂送得個垃圾機袋
我啲Sony分換左$300 K11 club 用大貓卡消費又送750
扣扣下 減埋部A73 trade in 9240就買到部機
試左上手發覺手柄/機厚左 手細感覺仲無咁好拎
好糾結
早知問多幾間先今朝一chk原來個垃圾機袋出面放緊一舊水都無
1蚊1分
250分1蚊
部野個柄係大左少少..但比起以前單鏡都係細既
A74 10fps連拍一定要用compressed raw好”kick”
巴打真係分到咁大分別?
有時影舞台啲燈光成日變黎變去,要推兩三級曝
其實除咗容量外,重有咩分別?我都係俾a7iv既連拍速度令我有啲猶疑買唔買好,本身預期佢有riii既連拍我都收貨了
做後期嗰陣就會分到
之但係單鏡可以連手心包晒,果隻大好拎好多
仲有時間再考慮下
影得RAW係咪都要後期架啦
我係問係咪每張相都一定要用未壓縮ja

樓上位巴打講左特定光暗差需要未壓縮釋放多d資訊咁就正常

所謂嘅CANON色
有無link
上次係到問過意見 打算呢幾日買A7C, 應該買sigma 28-70 2.8定等埋tamron 28-75 2.8 g2 先出機?
呢兩支spec差唔多要揀真頭痕,T28-75 G2 PQ可能好D係唔知幾時到
只可以話色盲細支D夾A7C
其實每部說明書都有講連拍最高速會壓縮
不過用係r系既底讀取速度確實比較高,a74個成本限制左塊底
A7r4非壓縮大概是6.5fps
同密度富士的底14fps(面積是a7r4一半不到,算起來差不多)
A7r3貌似更超過8
個Test似係有問題Wor,其他人測試A74同A7S3基本上顏色表現都一樣,呢條片測試就錯曬,而且佢又無寫明用咩Setting/Profile,我覺得參考價值唔高

睇返其他人嘅片,S3同4畫面都難分難解
https://www.youtube.com/watch?v=UB045ULEhWM&ab_channel=PeterLindgren

https://www.youtube.com/watch?v=abaZGoZQACg&ab_channel=HyderTech
上面係r6 vs a74喎 關a7s3咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞