Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想轉會罪大 基本上淨係影相
諗緊買a7 iv定係a7r iii好
鏡方面就多數入tamron枝28-200
咩事痴線到連zv-e10都要訂?
定係得淨機冇KIT?
我都落左訂 A73 仲收10200真心抵屌
肥花啲二手佬遲下實壓到8000-7000
分期免息 本身有積分扣錢
去K11買有送多750 k club 錢
計計下部A74 比9000幾就買到
我都係K11買,有k club錢又可以升埋金卡會員,好難唔心郁
唔追求D咩嘅話天涯鏡+A7R3應該好D
金卡有咩優惠?
仲平啲、像素高啲、無壓縮raw檔連拍多啲添
但對焦差啲、操控差啲、無新menu同反mon
買咩sd卡好
Lexar Professional 2000x
定sony sf-g好
其實我影相都係睇evf多 反mon其實影響唔太大
反而個 menu同對焦我會睇多d
另外想問下低光環境a7iv係咪應該表現好過a7r3
理論上新啲嘅CMOS加埋像素低啲會令a7iv 對比 a7r3 係低光表現好啲
選擇困難
有筆直咪a7iv 囉
冇筆直或者要連拍咪a7iii 或者 a7riii 囉(a7iii uncompressed raw 10fps a7riii uncompressed raw 8fps冇記錯既話)
利申用緊rii 諗緊遲啲執部二手a7iii
用緊rii,如果影靜態多轉a7iii係咪冇優勢
二代上三代有好多好處

電 雙SD卡 對焦 顏色系統 etc.
真,但Rii 賣得嗰七千
所以咪諗住比八九千執部a73
夾埋都只係a7r3a 嘅價錢但我高像素機型同低光對焦連拍好少少都有
如果講對焦,A73會唔會好過R3
好似好少少,起碼對焦範圍都大啲
唔係好吸引,多一個鐘,你都係想要個理由換機
睇你個人

我個人就覺得冇特別需要兩部機就一部過好d既
不如諗下自己影咩多,追焦對焦仲要支鏡配合
純影相唔使攪咁多野咖
係咁架啦 我就唔升住,毒人買嘢最開心
都真,一部機出街輕鬆好多
今個禮拜出去睇下有冇二手a7r3 執下先
八九千想執a73都好難呀,搵二手a7r3仲好
用緊 a6000 值唔值得放左佢換 FF 既 a72 a73?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞