Sony/罪大滔天 相機集中討論區(76)牙膏廠最新傑作--A7IV登場

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Kit不了
咪kit啦
買支龍仔/sigma 用住先,到2代2470出左放返出去好過買支濕鳩kit 啦
驚比人厄
你有錢姐 買左就算啦。 我都想有兩萬蚊一部機既衝動
其實LA-EA3同LA-EA4係咪俾狗屌
見啲人評話會發揮唔到部機同枝鏡本身嘅最大作用
銅鑼灣showroom 有
買支濕鳩kit真係嘥錢
搵支二手Tamron 28-75
就出新版大把人放
玩一年半載再放都係蝕幾百
支kit你想搵人接都難
SONY trade in 價都係得600
一開始冇咁多E mount鏡先出2個adapter比人用a mount鏡,LA-EA3都好D,LA-EA4得15點對焦就真係發揮唔到枝鏡

所以依家LA-EA5真係好吸引,不過要搭部新機先用得晒所有function
你忍痛是但買多支E鏡都好過你r3插a Mount鏡
睇你話影演唱會
舊鏡上r3有啲浪費
24開crop可以變接近35
35就萬用鏡,但你影景多24wide點都有着數

少影人就二手買有保24先
唔岩放返出去最多蝕$100-200
用慣性手震人士嘅角度嚟睇嘅話
龍仔枝70-180 F2.8 同SEL70200GM係咪後者會好啲
雖然機身有防震
R3 + 70180 其實幾好 又細又方便
成像又唔錯
龍仔支二代28-75係咪官網訂最抵
我唔幫你揀,因為兩支鏡都存在唔同使用空間
但就比以下情景你自己諗下邊個係你常見多D

長鏡防震就睇你手力同題材先決到
好似影賽車同影球賽,唔玩pan鏡既快門本身都用到好快
咁防震依個時候影響就細左好多

但如果係影靜態D又暗場景
好似event同演唱會
好多時為左用低D iso,快門都係岩岩就算(1/125...1/200)
咁依個時候防震就好重要

而手力依樣野亦好重要,瘦底或者大力士用法都唔同
好似旅行同影wedding全日咁,托支1500kg有防震同托支800g無防震
我會揀後者(因為我瘦底)

1500kg長揸就算有防震,影半日隻手都震過震蛋
反而800g無防震隻手仲keep到全日係定

同埋長鏡機身防震影響無鏡防咁大,叫做無左微震

(如果你係影演唱會多,我會建議你T70-180..純粹係因為佢黑色少D比保安攪)
女仔係咪可以放棄SEL70200GM
我驚拎一陣已經手震 震到連相都震埋
(睇紅館又真係成日見啲保安捉c廠嗰枝白色
寧願要龍仔28200
女仔唔急用又有錢既咪買70200gm…二代1000kg

如果真係要建議..
70-180岩你多啲
又平畫質又靚

真係震咪推快啲快門推一推iso
演唱會其實無想像中咁暗

始終舞台打晒燈

同埋鏡輕啲出入方便
通常睇演唱會前後都會食飯行街
Tamron輕700g孭住行差好遠下
1000kg
第一代同T70180比一定係龍仔,畫質唔差得多,但輕好撚多
佢就係之前拎住碌柱個個啊婆
1500kg長揸就算有防震,影半日隻手都震過震蛋
二代同龍仔比呢
想做gym練手臂可以sigma70200sport+mc11

9up
龍仔70-180算係重量價錢質素平衡首選
仲要無原廠咁顯眼
1500kg
師兄撒亞人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞